Zihin Gücüyle Çalışan Mekanik Uzuv Teknolojisi
Dünya çapında, hastaların yaşam şekillerini en çok etkileyen sorunlardan biri de uzuv kaybı. Bir kaza sonucu kaybedilen veya doğuştan var olmayan uzuvlar, kişilerin yürümesine veya eşyaları tutmasına, kısaca çevreyle fiziksel etkileşimlerine engel oluyor.
Bu sorunun aşılması için yüzyıllardır çeşitli malzemelerden protez uzuvlar üretildiğini biliyoruz. Milenyum sonrası çoğalan mekanik uzuvlar ise hâlâ tam olarak verimli çalışmıyor. Kolunun yarısını veya tamamını kaybeden birinin, mekanik koldan aldığı verim de aynı oranda değişiyor. Zira ne kadar sinir ucu ve kas varsa, sensörler o kadar düzgün çalışıyor. Konu üzerine çalışma yapan Johns Hopkins’deki araştırmacıların son deneylerinde, bir insanın sadece düşünce gücüyle mekanik bir elin parmaklarını oynatılması başarıldı.
Halihazırda epilepsi hastası olan bir kişinin, krizlerinin sebebini ortaya çıkarmak için beyin taraması yaptıracağı sırada, beynine bir implant yerleştirildi. Ekip, elektrot dizilimini sağladıktan sonra, gönüllü kişiye çeşitli komutlar verdi. Mekanik kolun parmaklarını ayrı ayrı oynatması ve farklı hareketler düşünmesi söylenen kişi, düşündüğü hareketlerin mekanik kol tarafından tekrarlandığını gördü.
Deneyin videousunu izleyerek ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Submit a Comment