Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Twitter ve Astım Üzerine Yeni Bir Araştırma

Twitter ve Astım Üzerine Yeni Bir Araştırma
Nihal Yormaz

Araştırmacılar, %75 doğruluk oranı olan, bir gün içinde kaç kişinin astıma bağlı rahatsızlıklar sebebiyle hastanelerin acil servilerini ziyaret edeceğini tahmin etmeyi mümkün kılan bir model yarattı.

Kendi kişisel sağlık problemleri ile ilgili tweet atan Twitter kullanıcıları, çok paylaşım yapan bazı kullanıcılar tarafından fark edilebiliyor. Fakat Arizona Üniversitesi önderliğinde yapılan yeni bir araştırma gösteriyor ki; sağlıkla ilgili atılan tweetler, hastaneler içinde  yardımcı bir kaynak olma potansiyeline sahipler. UA Bilgi Yönetim Sistemleri profesörü Sudha Ram ve Dallas Parkland Klinik Yenilik Merkezi’nden Dr. Yolande Pengetnze’nin önderliğinde yapılan araştırmada; diğer tıbbi veriler de göz önünde bulundurularak, astımın kronik koşullarıyla tweetlerin ilişkisi özel olarak incelendi. Bu bağlamda “Twitter; astım sebebiyle acil servise gelenlerin sayısını önceden tahmin etmeye yardımcı olabilir mi?” sorusunun cevabı arandı.

Ram ve ekipteki çalışma arkadaşları; bir gün içinde kaç kişinin astıma bağlı rahatsızlıklar sebebiyle hastanelerin acil servilerini ziyaret edeceğini, yaklaşık olarak tahmin etmeye yarayan bir model yarattı. Araştırmada, elektronik sağlık kayıtları, hava kalite sensörleri ve Twitter verilerinden yararlanılarak yapılmış analizler kullanıldı.

Araştırmacıların bulguları; önümüzdeki günlerde IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics’te özel bir konu olarak yer alacak. Ram konuya ilişkin “Bu araştırma; hastane ve kaynak yönetimi açısından, hastanelerin acil bölümlerine yardımcı olabilecek bir potansiyele sahip.” şeklinde konuştu.

Üç ayı aşkın bir süre boyunca Ram ve ekibi, bir yandan çevreden hava kalitesini ölçmek için veriler toplarken, öte yandan toplanan bu verileri “astım”, “inhaler” veya “hırıltılı solunum” gibi astım ile ilgili bazı anahtar kelimeleri içeren tweetlerle birlikte analiz ettiler. Dünya genelinde milyonlarca tweet toplandıktan sonra, bu tweetlerin atıldığı bölgelerin posta kodları ve tweetler özel yöntemler kullanılarak incelendi. Sonrasında ise; bu posta kodlarından yola çıkarak, hastaların hangi hasteneye yakın oldukları ve medikal kayıtları da araştırıldı.

Araştırmacılar, hava kalitesini sağlayan bazı önlemlerin kötüleştiğini ve astım hastalarının acil servisi ziyaret sıklığının arttığını ortaya koydular. Aynı zamanda, Google’da astımla ilgili yapılan aramaların da incelendiği araştırma, bu arama sonuçlarının acil servis başvuruları konusunda iyi bir belirleyici olmadığını gösterdi.

Bu araştırma Twitter’ın, yalnızca astım için değil, acil servisi en az astım hastaları kadar çok ziyaret eden diyabet hastaları için de bir yol gösterici olabileceğini gösteriyor. Zaten günümüzde, büyük veri analizlerinden yararlanarak, bulaşıcı hastalıkların yayılma oranını tahmin etmek mümkün. Örneğin artık “The Google Flu Trends Web Service” Google’da yapılan aramaların analizi sayesinde, gribin ne hızla nerelere yayılacağını önceden saptayabiliyor. Ram ve ekibinin geliştirdiği bu model sayesinde de artık; kronik hastalıkların tedavisi için bir ön saptama yapmak mümkün olabilecek.

Submit a Comment