Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

“Yapay Sinaptik Cihaz” İnsan Beyninin İşleyiş Şeklini Taklit Ediyor

“Yapay Sinaptik Cihaz” İnsan Beyninin İşleyiş Şeklini Taklit Ediyor
Sevde Çakmak

Akıllı Cihazlar ve Sistemler adlı bir araştırma grubu, Myoung-Jae Lee direktörlüğünde, insan beynini taklit eden yapay sinaptik cihaz geliştirmeyi başardı. İnsan beynindeki beyin sinyallerinin ve sinapsın işleyiş şeklini taklit edebilen cihaz, insan beyni gibi öğrenen akıllı makinelerin üretilmesine yol açacak.

Yetişkin bir insan beyninde trilyonlarca sayıda bulunan sinaps, hücrelerarası bağlantıyı sağlıyor ve sinir iletimleri, bir sinir hücresinden diğerine  bu bağlantı noktaları yoluyla aktarılıyor. Kimyasal sinaps, algılama ve düşünme gibi zihinsel işlevlerin gerçeklemesinde büyük rol oynuyor. Ayrıca, sinir sisteminin vücudun diğer organlarıyla iletişim kurması da sinapsın varlığına bağlı. Bundan dolayı, bu denli önemi olan biyolojik sinapsın işlevini taklit edebilen yapay sinaps geliştirme çalışmaları dünyaya yayılmış durumda.

Araştırma ekibinin çalışmalarıyla geliştirilen yapay sinaptik cihaz, elektrik sinyallerinin gücüne bağlı olarak, tantal oksit tabakası direnci kademeli olarak arttığında ve azaldığında biyolojik sinapsın işlevini taklit ediyor. Bununla birlikte, güvenilirliğinin yüksek düzeyde olduğu belirtilen cihaz şimdiden başarılı sonuçlar veriyor.

Yapay sinaptik cihaz, yapay zeka teknolojilerini de etkileyecek

Beynin öğrenme sürecinde nöronlar arasındaki bağlantıyı sağlayan sinapsın yapay hali geliştirildiği için insan girdisine ihtiyaç duymadan insan beyni gibi öğrenen akıllı makinelerin üretilmesi yolunda çalışmalar yapılacak gibi duruyor.

Kaynak: Technology Networks

Submit a Comment