Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

“Bilişsel İşitme Cihazı” Yapay Zekâ ve Beyin Dalgalarını Kullanıyor

“Bilişsel İşitme Cihazı” Yapay Zekâ ve Beyin Dalgalarını Kullanıyor
Derya Öztürk

Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar; yapay zekâ ve beyin dalgalarını kullanarak, işitme engelli insanların kalabalık bir ortamda yalnızca ilgilerini çekebilecekleri seslere odaklanmalarını sağlayan bir işitme cihazı geliştirdiler.

Son yıllarda işitme engelli insanların hayatlarını kolaylaştırmak için çok fazla çalışma gerçekleştiriliyor. Fakat Columbia Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden araştırmacılar, bugüne kadar yapılanlardan biraz daha farklı bir çalışmayla işitme engellilerin hayatını çok daha etkili bir şekilde kolaylaştırmayı hedefliyorlar. Yapay zekâ içeren bu işitme cihazı, kullanıcısının hangi seslerle daha çok ilgili olduğunu anlayabilmek için beyin aktivitelerini okuyor ve onun üzerine odaklanıyor. Bu “bilişsel işitme cihazı”, kullanıcı birçok kişinin aynı anda konuştuğu kalabalık bir ortama girdiğinde, ayarlarında dönüştürmeler yaparak kişiye çok daha sağlıklı bir duyma deneyimi sunabilir.

cognitivehea

Cihaz, belirli sonuçlara ulaşabilmek için kullanıcının beyin aktivitelerini okuyor. Bunu yapabilmek için de otomatik olarak arka plandaki gürültünün içerisinden konuşmacıların hepsini birbirinden ayıran ve bu konuşmacıları kullanıcının beynindeki nöral veriden faydalanarak karşılaştıran derin nöral ağı kullanıyor. Nöral veriyle en iyi şekilde eşleşen konuşmacı, kullanıcıyı asiste etmek üzere güçlendiriliyor.

Konsept olarak harika olsa da ürünün kullanıma hazır olabilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olduğun belirtelim. Takım, ürünün bütün olabilecek durumlar içerisinde düzgün bir şekilde çalışabilmesi daha iyi algoritmalar geliştirebilmek üstüne çalışmaya devam ediyorlar.

Kaynak: DigitalTrends

Görsel: ScienceDaily

Submit a Comment