Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Epilepsi Nöbetlerini, Gerçekleşmeden Önce Fark Edebilen Yapay Zekâ Geliştirildi

Epilepsi Nöbetlerini, Gerçekleşmeden Önce Fark Edebilen Yapay Zekâ Geliştirildi
Derya Öztürk

Araştırmacılar, epilepsi nöbetlerini tahmin edebilmesi için derin öğrenme ve yapay zekâ kullanarak yeni bir sistem geliştirdiler. Gerçekleştirilen deneyler sonunda sistemin, tüm hastalardaki nöbetlerin ortalama yüzde 69’unu başarıyla tahmin ettiği belirtildi.

Epilepsi hastalarının üçte biri, ilaç veya başka yollarla yeterince kontrol edilemeyen ve önceden tahmin edilemeyen nöbetlerle yaşıyor.

Melbourne Üniversitesi tarafından, epilepsi hastalarının kendi nöbetleri hakkında önceden uyarılmalarını sağlayabilecek yeni bir çalışma gerçekleştirildi.

Melbourne Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı David Grayden, “Hastanın kafatası içinden veri toplayarak, bunu derin öğrenme ve AI ile birleştirdik. Böylece, nöbetleri önleyen kişiye özgü durum ve işaretleri öğrenmek suretiyle kendini geliştiren bir sistem ürettik” diyor.

Grayden, “Epilepsi nöbetleri, bazı hastaların ehliyet almak ya da yüzmek gibi basit faaliyetlerde bulunmalarını engelliyor. Bu teknoloji milyonlarca insanın hayatını iyileştirme potansiyeline sahip ve dünyadaki en yaygın, ancak karmaşık kronik hastalıklardan birinin fiziksel, duygusal ve finansal maliyetlerini azaltabilir” açıklamasını yapıyor.

Sistem şimdilik yalnızca bilgisayar üzerinde çalışıyor olsa da IBM Research’ten Stefan Harrer; IBM tarafından geliştirilen bilgisayar çipi kullanılarak, giyilebilir bir hasta-uyarı cihazı oluşturulabilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Kaynak: WE Forum

Submit a Comment