Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Bu Cihaz Glokom Hastalığının Önüne Geçiyor

Bu Cihaz Glokom Hastalığının Önüne Geçiyor
Sonat Çakmak

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü araştırmacıları, kalıcı görme engeline sebep olabilen Glokom’un teşhisi için Glakolens isimli bir biyosensör teknolojisi geliştirdi. Glakolens, göz tansiyonunu sürekli takip ederek doktorlara hastalığın teşhisi ve tedavisi konusunda oldukça yardımcı oluyor.

Önlenebilir kalıcı görme engelinin en yaygın ikinci sebebi olan Glokom, dünya genelinde yaklaşık 70 milyon insanın sahip olduğu bir hastalık. Glokom; tedavi edilebilir olmasına rağmen yavaş gelişmesi nedeniyle hastanın fark etmediği, fark ettiği zaman da tedavi edilmesi için çok geç olabildiği bir hastalık. Boğaziçi Üniversitesi araştırmacıları; bu hastalığın önüne geçmek için, göz içi tansiyonunun seyrini takip etmeyi amaçlayan Glakolens’i tasarladı.

Cep telefonundan bile daha hafif olan Glakolens cihazı, kişinin göz tansiyonundaki 24 saat içindeki değişimlerin kaydını tutuyor. Göz tansiyonun gün içinde sürekli değiştiği göz önüne alınırsa; Glakolens, doktorlara standart bir göz tansiyonu ölçümünden çok daha fazla ve yararlı veri sağlıyor.

Kaynak: Boğaziçi Üniversitesi

Submit a Comment