Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Ölümcül Hastalarla Konuşarak Onları Ölüme Hazırlayan Yapay Zekâ Geliştirildi

Ölümcül Hastalarla Konuşarak Onları Ölüme Hazırlayan Yapay Zekâ Geliştirildi
Derya Öztürk

Yapay zekânın, hastalarla ölüm hakkında konuşmak için doktorlardan daha uygun olup olmadığını belirlemeyi amaçlayan bir klinik çalışma gerçekleştirildi. Bir yıldan daha az ömrü kalmış olan hastalarla konuşması için özel olarak üretilen bir sohbet robotu (chatbot) ile gerçekleştirilen bu çalışma, yapay zekâların bu konuda insanlardan daha yararlı olabileceğini gösterdi.

Sohbet robotları, günümüzde çeşitli görevler için kullanılıyorlar: pizza sipariş etme, ürün önerileri alma, çevrimiçi müşteri desteği alma… Peki, ölüm gibi ciddi bir meseleyle baş edebilirler mi?

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden 1 milyon doların üzerinde maddi desteğe sahip bir klinik çalışma, bir sohbet robotunun ölümcül hastalığa sahip geriatrik hastalara, ölüme hazırlanmalarında yardımcı olup olamayacağını araştırıyor.

Northeastern Üniversitesi’nde profesör olan Timothy Bickmore ve Boston Tıp Merkezi doktoru Michael Paasche-Orlow, 5 yıllık bu çalışmanın 2 yılını geride bıraktılar. Şimdiye kadar elde edilen veriler ışığında araştırmacılar, yapay zekânın bu konuda oldukça faydalı olabileceğini dile getiriyorlar.

Orta yaşlı bir kadın olarak tasarlanan bu yapay zekâ, Boston Tıp Merkezi uzmanlarından destek alınarak, Bickmore ve diğer Northeastern Üniversitesi araştırmacıları tarafından programlandı.

Sohbet robotu; hastaların ilaçlarını alıp almadıklarını kontrol etmek ya da ağrı düzeylerini ölçmek gibi klinik özelliklerin yanında bir de hastaların yaşam kalitesini arttıracak özelliklere sahip. Hastalar bu sohbet robotlarında stres yönetimi ve egzersizler hakkında konuşmak için modüllere, ruhsal danışmanlık için bir modüle ve sadece konuşacak birini arıyorlarsa bir sosyal sohbet özelliğine erişebiliyorlar.

Stres Seviyelerini Önemli Ölçüde Azalttı

Hastaların sohbet robotuyla kurduğu iletişim hemşireler tarafından takip ediliyor. Eğer hasta robota bir hastalık belirtisi hakkında yakınıyorsa, hemşire hemen harekete geçiyor ve duruma uygun tedaviyi gerçekleştiriyor. Hemşireler ayrıca hastalar robota son istekleri ya da vasiyetleriyle ilgili bir şey söylerlerse, bunları hasta yakınına iletme görevini de üstleniyorlar.

Araştırmacılar; sohbet robotuyla yaptıkları 30 dakikalık bir konuşma sonunda hastaların çoğunda, ölüm hakkında düşünürken yaşadıkları endişe seviyelerinde önemli miktarlarda bir düşüşe tanık olduklarını belirtiyorlar.

Doktor Michael Paasche-Orlow, “Görünen o ki, hastalar bir bilgisayarla bu konularda konuşmaktan oldukça mutlular” diyor.

Önümüzdeki üç yıl içinde, bir sohbet robotunun önceden yüklendiği Microsoft tabletlerini, bir yıldan kısa bir zamanları kaldığı söylenen 360 kişiye dağıtacaklar.

KaynakCnbc

Submit a Comment