Hidrosefali Hastaları İçin Kendi Kendini Temizleyebilen Akıllı Katater Tasarlandı
Hidrosefali hastalarında beyin omurilik sıvısının boşaltılması için kullanılan implante edilebilir drenaj kateterleri; er geç fibrinle, bakteri biyofilmleriyle, kanla veya vücudun bağışıklık sisteminin kendilerine saldırması sonucunda tıkanma eğilimi gösterirler. Aygıtları değiştirmek için sıklıkla ciddi komplikasyonlara neden olan, oldukça maliyetli ve tekrarlanan ameliyatlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Purdue Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, iç lümenleri temizlemek için uzaktan aktive edilebilen bir iç mekanizmaya sahip kateter üzerinde çalıştıklarını açıkladılar.
Purdue ekibi; bir kateterin içinde yer alabilecek, manyetik güce sahip ve manyetik olarak kontrol edilebilen küçük bir cihaz geliştirdi. Önceden programlanmış frekanslarda değiştirilen bir manyetik alan uygulandığında, kateter içinde yer alan mekanizmadaki palet ileri geri hareket ediyor. Bu hareket, kateterin içindeki kirli materyali çıkarmak için yeterince büyük bir güç üretiyor. Bunu tekrar tekrar ve farklı frekanslarda yapmak, farklı türde tıkanıklığı giderebilen farklı basınç dalgaları üretebiliyor.
Ekip ileride, yerleştirilmiş kateterleri temizletme işleminin, basit bir diş temizleme operasyonu için dişçiye gitmemiz gibi doktor ofisine bir ziyaretle gerçekleştirilebileceğini düşünüyorlar.
Kaynak:
Submit a Comment