Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yeni Bir Araştırmaya Göre Popüler İnsanlar Daha Uzun Yaşıyor

Yeni Bir Araştırmaya Göre Popüler İnsanlar Daha Uzun Yaşıyor
Derya Öztürk

Yeni kanıtlar gösteriyor ki, popüler olmamak sağlığımız için oldukça tehlikeli olabilir. Hatta bizi öldürebilir bile!

Brigham Young Üniversitesi’nden Psikolog Julianne Holt-Lunstad, Dünya’nın her yerinden 28 yılda yayımlanan 148 araştırmayı bir araya getirdi. 6 ve 92 yaş arası toplamda 308.000 kişinin katıldığı araştırmalarda; katılımcıların ne kadar geniş networkleri olduğu, arkadaş sayıları, yalnız yaşayıp yaşamadıkları ve sosyal faaliyetlere ne ölçüde katıldıkları ölçüldü. Daha sonra bu katılımcılar ölüm oranlarının izlenebilmesi için aylarca, yıllarca, hatta on yıllarca takip edildi.

Obezite, hareketsizlik ya da alkolden daha tehlikeli

Araştırma sonucunda popüler olmamak -izole, kopuk, yalnız hissetmek- hayat süremiz hakkında bize bilgi verebiliyor. Dr. Holt, daha geniş sosyal ağa sahip insanların yüzde 50 daha fazla hayatta kalma şansı olduğunu gördüğünü belirtiyor. Kaliteli ilişkilere sahip olan kişilerin ise hayatta kalma oranları yüzde 91’e yükseliyor. Bu sonuçlar da bize, popüler olmamanın ölüm ihtimalimizi obeziteden, fiziksel hareketsizlikten ya da alkol bağımlılığından daha çok yükselttiğini gösteriyor. Bununla karşılaştırılabilecek tek tehlike: sigara.

Vücudumuzun popülariteye böyle bir tepki vermesinin altında doğal seleksiyon yer alıyor olabilir. Dilin ve iletişimin temeli olan kompleks sesler çıkarabilmemizle birlikte, diğer türlere karşı bariz bir üstünlük elde etmiş olduk. Sosyal bir tür olarak birbirimizi tehlikelere karşı korumaya başladık. Bu da bize birlikteyken hayatta kalabilme rahatlığını, yalnızken de tehlike altında olma korkusunu aşıladı.

Son zamanlarda yapılan psikoloji ve nörobilim araştırmaları popüler olmamaya karşı bir dizi otomatik fizyolojik tepki gösterdiğimizi ortaya çıkardı. California Üniversitesi’nden araştırmacılar, sosyal reddedilmeye karşı genetik metaryalimizin oldukça hassas olduğunu keşfettiler. Bir sosyal reddedilme yaşadıktan sonraki 40 dakika içerisinde, DNA’mızın hangi kısımlarının açık ya da kapalı olduğunu belirleyen genlerde değişim yaşanıyor. Etkilenen bu genler 20.000 gen içinde yalnızca birkaç düzine olsa da bu bile büyük önem taşıyor. Araştırmacılar bu etkilenen genlerin bağışıklık sistemimizde büyük rolleri olduğunu belirtiyorlar.

Hangi popülerlik?

Bu, Facebook’ta arkadaşınız olmazsa sivri dişli kaplanlara yem olacağınız anlamına gelmiyor elbette ama vücudumuz 60.000 yıl önce yaşadığı deneyimlere hala cevap veriyor. Sosyal duruş konusundaki kaygımızın bu kadar erken yaşlarda başlaması ve bütün hayatımız üzerinde hakimiyet kurmasının sebebi de tam olarak bu. Araştırmalar, çocukların popülaritesinin 3 yaşına kadar ölçülebileceğini gösteriyor.

Aynı araştırma birden fazla popülarite çeşidi olduğunu ve çoğumuzun yanlış türe yatırım yaptığını da gösterdi. Nezaket, cömert liderlik, özverili olmak, toplum yanlısı olmak gibi özellikleri yansıtan ‘sevilebilirlik’, kişiye uzun bir hayatın kapılarını açıyor. Görünürlük, etki, güç ve prestiji yansıtan ‘statü’ ise sağlık açısından daha az tatmin edici bir popülerlik çeşidi. Twitter takipçileriniz size statüyü verebilir fakat sevilebilirliği veremezler.

Yani bu demek oluyor ki sosyal medyada oldukça fazla takipçiye sahip olmak sizi uzun ve sağlıklı bir yaşama taşımayacak. Fakat sosyal medyayı kullanarak oluşturacağınız geniş bir networkle birebir ilişkilerinizi güçlendirebilir, çok sayıda kaliteli ilişkiler kurarak yaşam sürenizi maksimum seviyeye çıkartabilirsiniz.

Kaynak:

https://mobile.nytimes.com/2017/06/01/opinion/sunday/popular-people-live-longer.html

 

Submit a Comment