Mobil Sağlık Uygulamaları Artık Arabanızda
Mobil cihazların gelişmesi ve ardından uygulama marketlerinin büyümesi pek çok insanın hayatını kolaylaştırdı. Artık bu uygulamalar ve üretilmeye başlanan mobil cihaz aparatları sayesinde hastaların kan şekeri ölçümü, tansiyon ölçümü, kilo kontrolü gibi daha pek çok işlev kolaylıkla yerine getirilebiliyor. Hatta hastalar akıllı telefonları sayesinde kendi ölçtükleri bu verileri doktorlarıyla paylaşabiliyorlar. Peki ya tüm bu sağlık kontrol işlemlerini mobil cihazınız değil de arabanız sizin için yapsa ne düşünürsünüz?
Ford bu yeni atılımla bir ilki gerçekleştirmek istiyor gibi gözüküyor. En son model Fiesta serisine ses kontrolü ile aktif edilebilen bir teknoloji yerleştiren Ford, bu sayede Fiesta kullanıcılarını daha güvende tutmayı amaçlıyor. Ses kontrollü bu sistem, sürücünün dilediği zaman sözlü komutlarla, kendi mobil uygulamalarının yeni Fiesta teknolojisi ile senkronize çalışmasını ve arabanın ön kısmında bulunan ekranda bazı sağlık değerlerinizin gözükmesini sağlıyor.
Ford’un yöneticilerinden Gary Strumolo; arabalarının bir medikal cihaza dönüşmesini amaçlamadıklarını ifade ederken sözlerine şu şekilde devam ediyor: “ Bir örnek vermek gerekirse özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde astım sebebiyle tedbirli yaşamak zorunda kalan pek çok insan var. Bizim tek yapmasını planladığımız, aracın bulunduğu ortamdaki hava kirlilik oranını ya da polen seviyesini ölçen mobil cihazın gönderdiği bilgilerin araç tarafından sürücüye sunulması.”
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) insanların hangi yolla ve ne kadar yetkin kişilerden sağlık bilgisi edindiklerine ayrı bir önem vermektedir. Eğer herhangi bir araç modeli yeni bir teknoloji sayesinde sürücülere medikal tavsiyelerde bulunursa, bu teknoloji mutlaka FDA tarafından onaylanması gerekecektir. Dolayısıyla şu an için sunulan medikal tavsiyenin araç tarafından değil, başka herhangi bir FDA onaylı uygulama ya da mobil cihaz tarafından verilmesi oldukça önemli. Ford’un şu anki amacı yalnızca sağlık uygulamaları ile senkronize çalışabilmek.
Bu konuda yapılan bir başka çalışma ise BMW ve Münih Teknik Üniversitesi işbirliği ile yapılmakta. BMW için geliştirilen teknolojide araç, direksiyon üzerine yerleştirilen sensörler aracılığıyla sürücünün nabız hızını, terleme oranını ölçebilecek. Ayrıca sürücünün parmakları aracılığıyla yansıyan kızılötesi veriler sayesinde kalp ritmini ve oksijen yeterliliğini ölçmesi planlanıyor.
Kim bilir belki de gelecekte kullandığımız tüm araçlar bizi sağlıklı tutmak amacıyla çalışmaya başlayacak. İnsanoğlunun teknoloji sebebiyle bozulan dünyanın dengesini ve dolayısıyla insan sağlığını, daha üstün teknolojilerle kontrol altında tutmaya çalışması bana kalırsa oldukça düşündürücü.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Teknolojinin gittikçe gelişmesi ve elektronik olan her cihazın daha da akıllı hale gelmesi endişelenmenize sebep oluyor mu?
Submit a Comment