Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Bilim İnsanları Laboratuvar Ortamında “Yapay Akciğer” Üretti

Bilim İnsanları Laboratuvar Ortamında “Yapay Akciğer” Üretti
Özge Uçar

Texas Üniversitesi’nden biyomühendisler laboratuvar ortamında kişiye özel  “yapay akciğer” geliştirmeyi başardı. Lab-organ teknolojisindeki bu gelişme, akciğer nakli için sıra bekleyen binlerce insana umut oldu.

Dünya genelinde akciğer nakline ihtiyaç duyan kişi sayısı her geçen yıl artıyor. Son verilere göre, sadece ABD’de 1400 hasta akciğer nakli için sırada bekliyor. Organ bağış oranları son yıllarda artış göstermiş olsa da, hastalar için uygun donörü bulmak hala kolay değil. Uzmanlara göre, hastalar için uygun akciğeri bulmak bazen imkansız olabilir, ama uygun akciğer üretmek artık mümkün.

Texas Üniversitesi Medikal Bölümü’nden bilim insanarı, ileri biyomühendislik metotları uygulayarak laboratuvar ortamında akciğer geliştirdi. Üretilen ilk yapay akciğer, domuz akciğeri model alınarak tasarlandı. Domuzdan elde edilen proteinler ile domuzun genetiğine uygun geliştirilen akciğer, domuza nakledildiğinde vücuttaki görevini sorunsuz olarak yerine getirdiği görüldü.

Organ Reddine Çözüm Olacak

Organ nakillerinde karşılaşılan sorunların başında, nakil işleminin ardından vücudun organı reddetmesi (rejeksiyon) geliyor. Kişinin genetiğine uygun olarak tasarlanan dokuların rejeksiyon problemini ortadan kaldırıyor olması, yapay organların sunduğu önemli avantajlardan biri olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment