Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yapay Zeka ile Nadir Hastalıkların Teşhisi Artık Daha Kolay

Yapay Zeka ile Nadir Hastalıkların Teşhisi Artık Daha Kolay
Ecem Arslantürk

Bilim insanları, yeni geliştirilen “DeepGestalt” adlı yapay zeka programı ile kişilerin sadece fotoğrafını kullanarak nadir görülen hastalıkları teşhis etmeyi hedefliyor.

Nadir hastalıklar çoğu zaman kişinin dış görünüşü üzerinde belirtiler gösterir. Genetik bir hastalık olan Noonan sendromlu kişilerde; iki göz arasında normalden fazla uzaklık olması, kalkık burun, geniş uzun alın ve küçük çene görülmesi bu belirtiler arasında sayılabilir. Araştırmacılar, nadir hastalıkların tanısında kolay, hızlı ve ucuz bir yöntem geliştirmek amacıyla görünüşteki bu farklılıkları yapay zekaya öğretip hastalıkların tanınmasını test ettiler.

Boston’da bir biyoteknoloji firması olan FDNA’de çalışan Yaron Gurovich ve ekibi “DeepGestalt” adında bir yapay zeka programı geliştirdiler. Bu programı test etmek için Noonan sendromu gibi değişik nadir hastalıklara sahip insanların fotoğrafından yararlanıldı. Fotoğrafı bulunan 17.000’den fazla kişinin yüzü yapay zekaya öğretildi. Fotoğraflar gösterildiğinde yapay zeka, derin öğrenme algoritması ile daha önce gördüğü fotoğrafları kullanarak kişinin değişik genetik hastalıklardan hangisini taşıdığını belirlemeyi başardı. Yapılan testte %91 başarı kaydeden yapay zekanın mükemmel olmasa da insanlardan anlamlı bir şekilde başarılı olduğu belirtiliyor.   

Kaynak:  News Scientist

Submit a Comment