2030 Mars Yolculuğu İçin Uzaktan Sağlık Takibi Sistemleri Geliştiriliyor
University of Ontario Institute of Technology’den bilgisayar bilimci Carolyn McGregor, 2030 yılında Mars’a gidecek astronotların sağlıklarını kontrol etmek için bir teknoloji geliştiriyor.
Astronotlar, yer çekimsiz ortamda uzun süre kaldıklarında, vücut sağlıklarında olumsuz değişiklikler oluyor. Bu yüzden, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) sürekli olarak, Dünya’daki doktorlar tarafından gözlemleniyorlar. Fakat, Mars yolculuğu farklı problemleri de ortaya çıkarıyor. Dr. McGregor, ISS’den topladığı sağlık bilgileriyle, 500 günlük bir yolculuğa uyarlanacak projeler planlıyor.
”Uzun mesafeli görevlerde, gezegenlerin dizilimi gibi sebepler yüzünden 2 haftalık bir süre boyunca, uzay mekiğindeki ekibin Dünya ile bağlantısı tamamiyle kesilecek. Bu yüzden, kendi kendine işleyen bir sağlık sistemi geliştirmemiz lazım” diyor Dr. McGregor. Sidney’deki the University of Technology’e giden McGregor, değişik insan bedenlerinin, uzayda kaldığı sürede nasıl değiştiğini incelediğini belirtiyor. Veri arenası olarak adlandırılan bir yerde, duvara 7 projektör ile yansıtılan veriler, özelleştirilmiş gözlükler giyen katılımcılar tarafından inceleniyor. Bu sayede, uzayda geçen sürede, astronotların maruz kalacağı şartları anlamaya çalışıp, geliştirilebilecek uzaktan sağlık kontrollerini tasarlıyorlar.
Yapılan araştırmaların, 2030’daki yolculuk için basit bir adım olduğunu söylüyor McGregor.
Submit a Comment