3D Yazıcılar Sayesinde Daha Güçlü Kollar
DuPont Hastanesi de 3D yazıcıların sağlık alanında kullanılması ile ilgili başarılı bir çalışmaya imza attı. Kas-iskelet sistemi bozuklukları yaşayan çocuklara yardımcı olma amacı taşıyan hastane, teknolojinin son nimetlerinden biri olan 3D yazıcıları kullanarak bir çocuğun daha aşılmaz gibi görünen engelleri aşmasında yardımcı oldu.
DuPont Hastanesi’nin ortopedi departmanı, bir süredir üzerinde çalıştığı ürün ile kas ve iskelet sistemi bozuklukları olan çocukların yardımına koştu. Bu rahatsızlık, pek çok çocuğun herhangi bir yardım olmadan kol ya da bacaklarını kullanamamasına sebep olmaktadır. Hastanenin ürettiği Exoskeleton isimli “robot yelek” sayesinde bu kullanım kısıtlığı engellenebilmektedir. Bu sistem hareket kısıtlılığı yaşayan çocuklara nesneleri kaldırabilme yeteneğini tekrar kazandırabiliyor.
Hastanenin son başarılarından bir tanesi de 2 yaşındaki Emma isimli bir çocuğa yardım etmek oldu. Exoskeleton, genellikle bu hastalığa sahip fakat daha büyük ve güçlü çocuklar için tasarlanmış bir yapıya sahipti. Emma henüz çok küçük olduğundan bu tasarımı taşıyabilecek durumda değildi fakat uzmanlar Emma için farklı bir tasarım geliştirmeyi başardılar. Hastanede kullanılan bir 3D yazıcı sayesinde, Exoskeleton sistemi, Emmanın taşıyabileceği ağırlıkta ve biçimde olmak üzere, hafif bir maddeyle yeniden üretildi. Bu sayede harekete kabiliyetine kavuşabilen küçük kız tüm hastanede sevinç kaynağı oldu. Emma büyüdükçe ortaya çıkan problemlerden bir tanesi ise, sırtında bir ceket gibi taşıdığı yardımcı kolların küçük gelmeye başlamasıydı. Fakat 3D yazıcıların sunduğu imkanlar ve ekonomik kolaylıklar sayesinde oldukça düşük bir maliyetle Emma’ya büyüme oranına bağlı olarak yeni bir yardımcı robot yapılabiliyor.
Sağlık sektöründe yaratıcı fikirlerle olduça sık kullanılmaya başlanan 3D yazıcılar hakkındaki diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Submit a Comment