Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yeni Nesil Protezler

Yeni Nesil Protezler
Can Aytı

Dünya, ampütasyon geçirmiş insanlar için yaşaması gerçekten zor bir yer. Bugünkü robotik protezler ve dış iskeletler üzerindeki çalışmalar ise bu insanların yardımına yetişmeyi amaçlamakta. Bu çalışmalardan biri de ITAP. Açılımı, “İntraossöz Transkütan Amputasyon Protezi” olan bu teknoloji, doğrudan kemiğe takılan bir protez türü. Bu sistem, ampute insanlara suni uzuvlarını hissedip, gerçekte iki sağlıklı bacağı varmış gibi yürümesine izin vermekte. Aynı zamanda da protez kullanımından kaynaklanan cilt sorunlarını da önlemekte.

ITAP, yaratıcıları Londra Üniversitesi ve Royal National Orthopaedic Hastanesi tarafından, geyik boynuzları örnek alınarak üretildi. Boynuzlarda olduğu gibi, protezin metal kısmı gözenekli bir yapıya sahip. Bu şekilde yumuşak dokunun metal parçayı işgal ederek yapışmasına izin vermekte.

Hastane ITAP için yaptıkları ilk set testlerini bitirmiş durumda. Şu ana kadar 20 kişiye uygulanan bu sistem ile protezin uygulandığı yirmi insandan çoğu yaşam kalitelerinin arttığından bahsetmekte. 2008 yılında ITAP protezi takılan Mark O’Leary ise, protez ile her şeyi rahatlıkla hissedebildiğini ve hatta bu protez ile Klimanjaro Dağı dahil birçok dağa tırmandığını söylüyor.

ITAP’ın dünyaya açılabilmesi için önünde 12-18 aylık bir test dönemi daha var. Tabii ki testlerin sonunda FDA’den de onay alması gerekecek. İyi sonuçlar geldiği takdirde ITAP, birçok insana hayatlarını kolaylaştırmada yardımcı olacak.

Submit a Comment