Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

UCB’deki Araştırmacılar Kum Tanesi Büyüklüğünde Bir Sensör Geliştirdi!

UCB’deki Araştırmacılar Kum Tanesi Büyüklüğünde Bir Sensör Geliştirdi!
Kubilay Han Uluerim

University of California Berkeley’deki araştırmacılar sinir, kas ve organlara yerleştirilip elektrik sinyallerini gözlemleyecek kum tanesi büyüklüğünde bir sensör yapmayı başardılar. Neuro dust adı verilen sensör, protezler için yeni nesil bir kontrol arayüzü olarak tasarlanmış. Lakin bu sensörün eninde sonunda daha farklı tıp alanlarında da kullanılacağı söyleniyor.

“Neural dust’ın uzun vadede bize getirecekleri sadece beyin ve sinirler için geçerli değil, çok daha fazlasını düşünün. Vücudu içerden gözlemleme imkânımız daha önceden yoktu. Zira bu kadar ufak ve derine yerleştirilebilecek bir sensör de yoktu. Lakin artık yok denebilecek kadar ufak bir taneyi alıp sinir ve organlarınıza yerleştirebilir, topladığım verileri okuyabilirim.”

– UCB’den Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimlerinde Yrd. Doç. Michel Maharbiz

Maharbiz yakın zamanda Neuron dergisinde yayımlanan bir çalışmanın başındaki isimlerden biriydi. Dergideki makalede yazana göre bu çalışmada bir grup araştırmacı, farelerin nörönlarına sensörler yerleştirmeyi başarmış. Kullanılan sensör vücudun dışındaki bir alıcıyla ultrason vasıtasıyla iletişime geçtiği için radyo ve hücresel vericilerin yaydığı zararlı radyasyon riski ortadan kaldırılmış.

İlk nesil cihaz 3 mm uzunluğunda, 1 mm yüksekliğinde ve 1 mm’nin beşte dördü kalınlığında olsa da araştırmacılar bu boyutu 50 mikrona (0.05 mm) küçültmeyi amaçlıyorlar. Zira protez kontrol etmek isteyen, elleri ve ayakları felç olan birinin beynine yerleştirilebilecek cihazın boyutlarının bu olması gerekiyor. Sensör şu anki boyutunda bile periferik sinir sistemine yerleştirilebilecek kadar küçük.

Submit a Comment