Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

İlaç Sektörü Sosyal Medyada Neden Başarısız?

İlaç Sektörü Sosyal Medyada Neden Başarısız?
Kubilay Han Uluerim

Sosyal medya, ağları günümüzün birer parçası olmasına rağmen, ilaç endüstrisinin Twitter ve Instagram gibi ağlardaki potansiyel gücü tam olarak kullanamamasının bazı nedenleri var.

İlaç pazarlamacılar yıllardan beri direkt olarak tüketiciye giderek, istediği mesajı verip ürün tanıtımı yapıyor. Fakat çağın gerekliliği olarak, pazardaki yerlerini korumak için, artık hastalarla daha yakın bağlar kurmaları ve her alanda karşılarına çıkmaları gerekiyor.

İlaç şirketlerinin yolunda büyük engeller olduğunu kabul etmek gerekir. Özellikle Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gibi kurumların varlığı yüzünden, sosyal medyada paylaşım yapmadan önce sürekli yönlendiriliyorlar. Eğer bu emirlere uymadan takipçilerle etkileşimde bulunurlarsa da FDA’den bir uyarı mektubu alıyorlar. Bunların dışında sektörün sosyal medyada gelişimini engelleyen 3 büyük temel etken var.

Bunlardan ilki Twitter’ın karakter sınırlaması. Twitter‘dan sızan son bilgilere göre 140’dan 10.000’e çıkarılacak olan karakter sayısı, ilaç sektörü tarafından güler yüzle bekleniyor. Intouch Solutions’ın sosyal medya yöneticisi Doug Weinbrenner‘ın dediğine göre, ilaç sektörü tarafından en az kullanılan sosyal ağ Twitter. 2014’de FDA’in bir kolu olan Center for Drug Evaluation and Research‘ün açıklamasına göre, Twitter’da tanıtılacak herhangi bir ilacın, içindeki maddeler, yan etkileri, fayda ve zararlarının belirtilmesi gerekiyor. Haliyle 140 karakter ile bunların yapılması çok zor.

Kim-Kardashian-West-Instagram-Diclegis-copy-cropped

İkinci problem ise ünlülerin kullanımı ve yanlış sunum yapılması. Kanadalı ilaç firması Duchesnay, Instagram üzerinde Kim Kardashian’a sponsor olarak yaptığı, Diclegis ilacının tanıtımı sonucu, FDA’den uyarı mektubu almıştı. İlacın fayda ve zararlarını anlatan bir link de paylaşmalarına rağmen FDA’nin müdahelesinden kurtulmaları mümkün olmamıştı. Paylaşılan resimde ilacın zararları açıkça belirtilmediği için, Diclegis’in tanıtıldığından daha güvenliymiş süsü verilmesi, halkın yanlış bilgilendirilmesinin söz konusu olduğu vurgulandı. Uyarılardan sonra Kardashian gerekli düzeltmeleri yaparak, tekrar paylaşım yapmıştır.

Son olarak en büyük problemlerden biri de, hedef kitleyle olan iletişimin kısıtlı olması. Sosyal medyada paylaşım yapma kurallarına tam uyulsa bile, yapılacak her türlü reklam benzeri tanıtımın FDA’ye rapor edilmesi gerekiyor. Herhangi bir paylaşımın altına gelen yorumlara yazılan her cevap, teknik olarak tanıtım ve bilgilendirme sayılıyor. Haliyle bu kadar çok yazışmanın yönetimi ve raporlanması için fazladan harcama yapmak gerekiyor. Bu da pek çok firmanın sıcak baktığı bir kavram değil. Bu 3 engelin aşılmadan sosyal medyada tutunmanın ise ne kadar kolay olacağı tartışılır.

Submit a Comment