Deri Altı Mikro Cihazlar DATE 2013 Konferansında Tanıtılacak
Tam 14 milimetre. Belki de acil bir durumda hayatınızı kurtarabilecek bu yararlı aletin boyutu işte tam olarak bu; 14 milimetre. Bilim adamları, cilt altına yerleştirilen ve kan testleri yapabilen çok küçük boyutlarda yeni cihazlar geliştirmeye devam ediyorlar. Kablosuz bağlantı ile veri alım-gönderimi yapabilen cihaz, cilt altına yerleştiriliyor ve aylarca kullanım ömrü bulunmakta.
Cihaz gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, ölçümleri Bluetooth aracılığıyla eşlenen mobil aygıta iletiyor, mobil aygıt ise doğruca doktorunuza bu verileri düzenli olarak gönderiyor. Bu küçük ama işe yarar aletin 4 yıl içerisinde hastalara ulaştırılması tahmin ediliyor.
Karın,bacak ya da kol bölgesinde bulunan derinin altına, iğne yardımıyla yerleştirilmek üzere tasarlanan bu cihazlar, pek çok işlevi yerine getirebiliyor. Bu araştırmaların önde gelen isimleri ise; Profesör Giovanni de Micheli ve Sandro Carrara.
De Micheli ve Carrara’ya göre üzerinde çalıştıkları bu cihazlar, kronikleşmiş rahatsızlıkları takip etmekte de kullanılabilirken, aynı zamanda kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçların muhtemel yan etkilerini de gözlemleyebilecek.
Şimdiye kadar cihaz yalnızca laboratuvar ortamında ve fareler üzerinde denendi ama çok yakında hastalar üzerinde de testler yapılmaya başlanacak. Yapılan hayvan deneylerinde, hem kolesterol hem de kan şekerini ölçmekte güvenilir bilgiler toplanabildi.
Şimdiye kadar elde edilen araştırma sonuçları, 20 Mart 2013’de Fransa’nın Grenoble şehrinde yapılacak olan Avrupa’nın en büyük elektronik teknolojiler konferansı DATE’de (Design,Automation& Test in Europe) açıklanacak.
Submit a Comment