Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Ağzınızdan Çıkan Her Sese Kulak Veren Yeni Teknoloji: AutoDietary

Ağzınızdan Çıkan Her Sese Kulak Veren Yeni Teknoloji: AutoDietary
Kubilay Han Uluerim

Buffalo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kullanıcı kişinin çiğneme seslerini dinleyerek beslenme faaliyetlerini takip eden bir kolye geliştirdi.

Buffalo Üniversitesi’nden araştırmacı Wenyao Xu tarafından geliştirilen AutoDietary, yemek yiyen kişinin ağzından çıkan sesleri, üzerindeki mikrofon sayesinde kaydediyor. Sonra, bu sesleri Bluetooth aracılığıyla yardımcı bir telefon uygulamasına yolluyor. Uygulama tarafından alınan sesler, bir veri tabanında çiğneme ve yutkunma sesleriyle karşılaştırılıyor. Bu sayede kullanıcının kurabiye, fıstık veya elma gibi pek çok yiyecekten hangisini yediği analiz edilebiliyor.

”Yaktığımız kalorileri ölçen cihazlar konusunda eksiğimiz yok; fakat aldığımız kaloriyi doğru şekilde ölçen bir cihaz yapmak hiç kolay değil.” diyor Wenyao Xu. AutoDieatry, şimdiden 12 kişilik bir grup üzerinde denenmiş ve sonuçları IEEE Sensors Journal’da yayınlanmış durumda. Açıklananlara göre her deneğe su ile birlikte elma, havuç, patates cipsi, kurabiye, fıstık ve ceviz gibi farklı yiyecekler verilmiş. Deney sonucunda ise sistemin bu yiyecekleri %85 oranında doğru tespit ettiği gözlemlenmiş.

auto-dietary-food-necklace-smartphone

Xu’nun dediğine göre AutoDietary; diyabet, obezite ve sindirim sistemi problemleri yaşayan hastalara yardımcı olabilir. Kolyenin çözemediği teknik sorunlardan biriyse birbirine çok benzer yiyecekleri karıştırması. Örneğin sıradan mısır gevreği ve donmuş gevreğin çıkardığı sesler şimdilik kolayca analiz edilemiyor. Fakat yeni ekleyeceği bir biyosensör sayesinde yiyeceğin besin değerleriyle ilgili verileri daha iyi tespit edebileceğini söylüyor Xu.

Hâlâ geliştirme aşamasında olan cihaz için şimdilik bir çıkış tarihi açıklanmış değil.

Wenyao Xu

Submit a Comment