Beyinle Kontrol Edilebilen Bir Cihaz Felçli Hastaları Tamamen Tedavi Edebilir!
Washington Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmada, beyinle kontrol edilebilen bir cihaz yardımıyla ellerini açıp kapamayı öğrenen felçli hastaların, cihaz olmadan da ellerini hareket ettirmeyi başardığı görüldü. Araştırmacılar; beynin deforme olmayan kısmının, deforme olan kısım tarafından yönetilen bölümü kontrol etmeyi öğrendiğini belirtiyorlar.
Stroke Dergisi’nde yer alan araştırmaya göre; kronik felçli hastalar, beyin-bilgisayar ara yüzü kullanılarak hazırlanan Ipsihand adı verilen bir cihaz yardımıyla, beyinlerinin zarar görmeyen bölgesini kullanarak kayda değer bir iyileşme gösterdiler.
Vücudumuzun sol tarafına giden sinirler beynimizin sağ tarafından, vücudumuzun sağ tarafına giden sinirler ise beynimizin sol tarafından çıkar. Fakat yaklaşık 10 yıl önce araştırmacılar; beyindeki küçük bir alanın, vücudun aynı tarafındaki hareketleri kontrol edebildiğini keşfettiler. Yani, vücudun sol tarafını kontrol eden beynimizin sağ tarafında, vücudumuzun sağ tarafı için sinyal gönderebilen küçük bir alan yer alıyor.
Sol elimizi hareket ettirmek istediğimizde, hareketin yapılmasının planlandığını gösteren spesifik elektrik sinyalleri öncelikle beynin sol tarafındaki motor alanda görülüyor. Fakat milisaniyeler içerisinde beynin sağ tarafı kontrolü ele alıyor ve hareket niyeti kaslara iletilerek gerçek bir hareket haline dönüşüyor.
Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar da bu bilgiden yola çıkarak, beynin sağlam olan tarafındaki bu küçük alanı kullanarak vücudun felçli kısmını hareket ettirmeyi amaçladılar. Ipsihand adını verdikleri beyin-bilgisayar ara yüzü kullanan cihazı ürettiler. Bu cihaz beynin sağlam tarafındaki küçük alandan gönderilen hareket niyeti sinyallerini yakalıyor ve bir bilgisayar aracılığıyla felçli elin hareket ettirilmesinde kullanıyor.
Ipsihand’i; 6 ay veya daha uzun süredir felç olan 13 hasta, yaklaşık 3 ay boyunca test etti. Hastalar haftada 5 gün Ipsihand’i kullanarak ellerini cihaz yardımıyla hareket ettirdiler. Araştırmacılar deney sonucunda, hastaların ellerini açıp kapatmak ve baş parmaklarını kullanabilmek gibi bazı yetenekleri geri kazandığını gördüler.
Araştırmacılar, çalışmanın başında yapabildikleri hareketlere göre hastalara verilen puanların 6,2 ortalamadan 57’ye kadar yükseldiğini belirtiyorlar. Bu puan farkı bir hastanın araştırma öncesinde kendi kıyafetlerini giyemezken, araştırma sonunda yapabilecek duruma geldiğini gösteriyor.
Araştırmayı gerçekleştiren isimlerden biri olan Thy Huskey, “Beyin sinyallerini yakalayan teknoloji geliştikçe, cihaz da felçli insanların kaybettikleri hareketlerini geri kazanmasında daha fazla yardımcı olacaktır” diyor.
Kaynak:
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170526165907.htm
Submit a Comment