“Çip-Üstünde-Plasenta” İle Hastalıklara Çözüm Aranacak
Bilim insanları “Çip-Üstünde-Plasenta” teknolojisi sayesinde, insan fetüslerini kullanmadan yeni doğan hastalıklarını araştırabilecekler. Araştırmacıların gerçekleştireceği ilk araştırma çalışmasında, bu mikrosensörler anne karnındaki sıtmayı taklit edecek.
Bilim insanları son birkaç yılda, insan organlarını mikroçipler üzerinde minyatürize ederek yeni ilaç geliştirme sürecini hızlandırmaya yardımcı olmak yolunda büyük adımlar atıyorlar. Harvard Wyss Biyolojik Mühimmat Mühendisliği Enstitüsü’nden mühendisler tarafından 2015 yılında başlatılan Çip-Üstünde-Organ (Organs-On-Chips) teknolojisi, bir insan organının biyomekanik yapısını ve işlevini taklit eden insan hücreleri içeren çipler üreterek önemli bir adım attılar.
Şimdi ise Florida Atlantic Üniversitesi’nden araştırmacılar, çeşitli plasental koşullar ve patolojiler üzerinde çalışmalar yapmalarını sağlayacak bir “Çip-Üstünde-Plasenta” geliştirdiler. Araştırma; yeni doğan hastalıklarının, gerçek insan embriyoları veya fetüsleri kullanılmadan araştırılabileceği, belki de bilim insanlarının bazı etik ikilemleri yaşamak zorunda kalmayacakları bir atılım olarak görülüyor.
Dr. Sarah Du ve Dr. Andrew Oleinikov’un öncülüğünde ilerleyen çip ile yapılacak ilk araştırma, sıtmanın fetüsler üzerindeki etkilerini önlemeyi amaçlayacak.
Du ve Oleinikov; Çip-Üstünde-Plasenta’nın iki yıllık çalışmalarını tamamladıktan sonra, insanlar veya hayvanlar üzerinde test yapmak zorunda kalmadan kadınların ve fetüslerin karşılaştıkları çeşitli sorunları incelemek için kullanılabileceğini açıkladı.
Plasenta büyümesi sayısız patolojiden etkilenebiliyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ZIKA virüsü, kızamıkçık, suçiçeği ve yaygın bakteriyel hastalıklar hamilelik sırasında plasental anormalliklere (hamilelikte 100’de 1 sıklıkla görülebilen) neden olabiliyor. Çip-Üstünde-Plasenta teknolojisi ile araştırmacılar, milyonlarca ailenin her yıl yüzleştiği birçok plasental bozukluğun asıl sebebini daha net anlayacak.
Kaynak: Cnet
Görsel: Popular Mechanics
Submit a Comment