Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Disleksi’ye Karşı 7 iPad Uygulaması

Disleksi’ye Karşı 7 iPad Uygulaması
Can Aytı

Disleksi, okuma, kelimeleri anlama ve yazım ve çözme gibi özellikleri zor kılan dil tabanlı bir bozukluktur. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, ABD nüfusunun %20’den fazlası disleksik olarak geçmekte.

Doğuştan gelen bir hastalık olan disleksinin, erken yaşlarda müdahale ile kısmen önüne geçilebilip, etkisi ciddi ölçülerde azaltılabiliyor.

Bu yazımızda size disleksiye karşı destek olabilecek 7 uygulamayı sıraladık;

1-      vBookz PDF Voice Reader

vBookz, mail, Dropbox, Safari, Google Drive ya da iTunes’tan herhangi bir pdf dosyasını açıp size sesli şekilde okuyabilen bir uygulama. Uygulama, şu an için, 16 dildeki bütün cümleleri çevirebilip bunları Dyslexie adı verilen, disleksi hastalarına özel olarak tasarlanmış, okumayı kolaylaştıran bir yazı tipine de çeviriyor.

vbookz

2-      SoundLiteracy

SoundLiteracy, eğitmenler ve öğretmenler için tasarlanmış bir özelleştirilebilir kutucuk uygulaması. Uygulama her ne kadar bir oyun gibi görünsede, şirket, bunun arkasında okuma yazma eğitimi sırasında öğrenci ve öğretmen arasındaki etkileşimi geliştirmek için bir araç olduğu konusunda ısrarcı.

soundliteracy

3-      openWeb

Bu uygulama, yazı tipini OpenDyslexic adı verilen bir yazı tipine dönüştürerek, webde gezintiyi daha da kolaylaştırıyor. Uygulama sadece iPad’ler için değil, aynı zamanda iPhone 5 serisi için de optimize edilmiş durumda.

openweb-app

4-      ModMath

ModMath, kullanıcılarının matematik problemlerini tabletlerine yazıp, ödevlerini bu şekilde bitirmelerine olanak sağlıyor. El yazısının disleksik hastalar açısından daha zor olduğunu belirten şirket, bu uygulama ile kullanıcıların ödevlerini tamamlayıp, bunları öğretmenlerine mail yoluyla göndermelerine olanak sağlıyor.

modmath

5-      Dyslexia Quest

Bu oyun, hafızaya yardım ve inşasının yanı sıra öğrenme becerilerini de geliştirmeyi amaçlıyor. Bristol Disleksi Merkezinde geliştirilen ve test edilen uygulama, özel olarak çalışma belleği, fonolojik farkındalık, işleme hızı, görsel ve işitsel hafıza ve sıralama becerileri üzerine yoğunlaşıyor.

Dyslexia-Quest

6-      Oz Phonics

Oz Phonics, gelişmemiş harf-ses ilişkileri üzerinde, kısa ünlü harfler ve 10 ünsüz harflik bulmacalarla duruyor.

oz-phonics

7-      Inspiration Maps

4. sınıf ve üzeri öğrenciler için tasarlanan bu uygulama, öğrencilerin organize diyagramlar ve ana hatlarını inşa etmelerine olanak sağlıyor. Uygulamanın aynı zamanda daha erken yaştaki çocuklar için ücretsiz bir versiyonu da bulunmakta.

inspiration-maps

Submit a Comment