Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Diyabet Hastalığı Google Arama Trendleri İle Takip Edilebilecek

Diyabet Hastalığı Google Arama Trendleri İle Takip Edilebilecek
Ekin Eryazar

Warwick Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, Google Trends’i kullanarak diyabet hastalığını takip edebilmek mümkün. Araştırmacılar; tip 2 diyabetin ortaya çıkışının Google aramaları kullanılarak daha etkili bir şekilde izlenebileceğini, sağlık görevlilerinin hastalığı daha kolay takip edebileceğini ve hastalığın yayılmasını durdurmaya yardımcı olabileceğini belirtiyorlar.

Nataliya Tkachenko tarafından yönetilen Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde yayınlanan yeni bir araştırma, diyabetin belirtileri ve risk faktörleri ile ilgili arama motorlarına girilen veya sosyal medyada yayınlanan anahtar kelimelerin, gerçek zamanlı olarak doğru bilgiler sağladığını ortaya koydu. Nature’da yayımlanan bu araştırma, hastalığın belirli alanlara yayılma olasılığını ve altında yatan koşulların neler olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, diyabet riski taşıyan ya da hâlihazırda diyabetli hastalar için iki temel gözetim modelinde; cinsiyet, yaş, kilo, vücut kütle indeksi, yaşam tarzı alışkanlıkları (sigara içmek gibi) ve aile geçmişi dâhil olmak üzere diyabetin risk faktörlerine baktılar.

Daha sonra Londra’nın merkezinde yaşayan insanların Google Trends verilerini analiz ettiler ve aranan ‘kilo verme’, ‘sigarayı bırakma’ gibi risk faktörlerinin yanı sıra ‘diyabet’ kelimesinin de aranma oranlarının haftalık dalgalanmalarına baktılar.

Nataliya Tkachenko, “Online koyulan teşhisler gerçek zamanlı gözlem araçları için etkili bir şekilde kullanılabilir. En büyük potansiyel ise kronik ve bulaşıcı olmayan hastalıklar” diyor.

Tip 2 diyabet, dünyada giderek artan bir sağlık sorunu ve bunu tanımlamak için (fiziksel testler, idrar örnekleri, kan glikoz testleri ve insülin seviyesi dâhil olmak üzere) birçok karmaşık tıbbi test gerekiyor.

Hastalıkları kendi kendine teşhis etmek için internete başvuran hasta sayısı gittikçe artıyor. Alınan bilgilere göre, 2015 yılında İngiltere’deki kişilerin% 21,8’i ailelerine veya doktorlara danışmak yerine interneti kullanarak hastalıklarını kendileri teşhis etmeyi seçti. Dolayısıyla arama motoru verileri, yeni nesil tarama programları tasarlamak için sağlık alanında çalışanlar ve karar mercileri tarafından kullanılabilen ve sürekli artan bir veri havuzu oluşturuyor.

Arama motorlarından ve sosyal medyadan gelen çevrimiçi veriler büyük oranda tıp uzmanları tarafından kullanılmıyor ancak belirli zamanlarda ve yerlerde tip 2 diyabet ve diğer ciddi kronik koşulların nasıl kazanıldığınınaçıklanmasında bir devrim yaratabilir.

Hastalığın ortaya çıkışını izleyebilmek ve daha fazla yayılmasına neden olabilecek riskleri belirlemek, sağlık görevlilerine hastalıkla en iyi nasıl başa çıkılacağı konusunda bilgi verebilir.

Kaynak: ScienceDaily

Submit a Comment