Facebook’ta Kaç Kişi Sayfanız Hakkında Konuşuyor?
Diyelim ki Facebook’ta çok popüler bir sayfayı yönetiyorsunuz. Günlük içerikler oluşturuyor,görseller ekliyor ve karşılığında sürekli geri bildirim alıyorsunuz. Ama belli aralıklarla sayfanızın gerçek değerini ölçmek için kaç kişiye ulaştığınızı da öğrenmek istiyorsunuz. O halde bu yazımız tam size göre, çünkü ne ile uğraştığınız hakkında iyi bir fikir edinebilirsiniz.
Facebook sayfa yönetiminde hangi istatistiklere bakmamız gereklidir?
Öncelikle Facebook’ta içerik ve günlük gönderilerle ilgili istatistiklere ulaşmanız ve ölçmeniz gerekiyor. Bu istatistikler sizin içeriklerle ilgili gerçek bir veri alabilmenizin neredeyse tek yolu. İlgili olduğu söylenen diğer veriler sizi yanlış yönlendirebilir. Ama bire bir gönderilerinizle ilgili Facebook’un sunduğu bu veriler işinize yarayacaktır.
Şimdi Facebook’ta bulunan bu 6 ayrı ölçüme nereden baktığımızı ve neden bakmamız gerektiğini inceleyeceğiz.
1- Kitlenize ulaşmak ve sayısını öğrenmek
Hayran erişim sayısı, aslında sayfada gönderilen tüm içerikleri görebilen kişi sayısı demek. Bu sayı, direkt olarak sayfanızın içeriğine ulaşan kişileri gösterir, yani herhangi bir başka arkadaşının beğenme, paylaşma eylemlerinden bağımsız olan görüntülenme sayısıdır. Başka bir arkadaşın eylemlerinden dolayı ortaya çıkan görüntülenme sayısı “viral” görüntülenme olarak kaydedilir.
Sayfanın aktif ve potansiyel hayranlara ulaşım sayısına nereden ulaşılabilinir?
Bu oranlara Facebook içerisinden ulaşabilmek mümkün değil, ama MS Excel (.xls) formatında indirebilmek mümkün.
Kırmızı çerçevenin içerisine alınmış bölümün altından oranlara ulaşabilirsiniz.
Hayran ulaşım istatistiklerini öğrenebilmek neden önemlidir?
Bu ölçüm belki de diğerlerinin arasında en önemlisi ve anahtar gösterge diyebileceğimiz türün içerisinde. Çünkü tam olarak içeriğinizin ne kadar kaliteli olduğunu ve hayranlarınıza nasıl ulaştığını göstermektedir.
Tabii bu, aynı zamanda sizin üyelerinizin sayfa gönderilerinizi gerçek manada ne kadar takip ettiğine de bağlı. Çünkü içeriklerinizi görüntülemeyen kullanıcıların haber kaynağı, bir süre sonra ilgi eksikliği yüzünden gönderilerinizi daha az yayınlamaya başlar.
2-Organik İstatistikler
Organik istatistikler, sayfanızda gönderdiğiniz bir içeriğin, sayfayı beğensin ya da beğenmesin herhangi bir şekilde kaç kişinin gördüğünü söylemektedir. Hayran ulaşım sayısı ile beraber, organik istatistikler yalnızca direkt olarak görüntülenme sayılarını kaydeder.
Bu iki istatistiğin arasındaki farkı tekrar belirtmek gerekirse; organik istatistikler, sayfanın beğenmiş olsun ya da olmasın, sayfaya direkt olarak ulaşabilen ya da içeriği görüntüleyebilenlerin sayısını kaydeder. Hayran ulaşım istatistikleri ise, yalnızca sayfanızı beğenmiş kişilerle oluşturulur.
Organik İstatistiğe nereden ulaşılır?
Organik istatistiklere ulaşmak çok daha kolay çünkü sayfanızın kendi arayüzünde bulunmaktadır. Her bir gönderinizin altında bulunan görüntülenme sayısının üzerine tıklayarak, o gönderinin viral ve organik görüntülenme oranlarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Organik istatistikler, sizin gönderilerinizin, zaten üye olmayan kişilere ne kadar ulaşabildiğinizi de gösterir. Yani eğer hayran ulaşım sayınız ile organik istatistikleriniz birbirine yakın ise bu demektir ki; içerikleriniz sayfanızı beğenen insanların dışına pek çıkamıyor.
Eğer bir blog siteniz ya da farklı bir web siteniz var ise, bu kanal üzerinde bir Facebook beğeni kısmı olması mantıklı bir hareket olacaktır. Bu sayede organik istatistiğinizi yani Facebook dışından da size ulaşabilen insan sayısını arttırabiliyor olacaksınız.
3-Etkileşim oranı
Etkileşim oranını en iyi şekilde tanımlayacak olursak, gönderilerinizi beğenen, paylaşan ya da bu gönderilere yorum yapan kişi sayısıdır.
Bu sayı, yorum yapan kişilerin isimlerine tıklayan, ya da yapılan yorumları beğenenlerin istatistiklerini de içerir. Hatta sayfanızı şikâyet eden, gönderilerinizi gizleyen ya da kısıtlayanların da (olumsuz geri bildirim) istatistiklerini içerir.
Her gönderinizin etkileşim oranını görebilmeniz için, istatistikler bölümünde incelemek istediğiniz içeriğe tıklayarak “etkileşimde bulunanlar” kısmından görebilirsiniz.
Etkileşim oranı sayfanızın performansını ölçebilmeniz için en önemli ikinci ölçüm oranı sayılabilir. Gönderilerinizin ne kadar çok kişiye ulaştığının bir noktadan sonra pek bir önemi olmayabilir. Asıl önemli olan bu paylaşımlarınızdan ne kadar geri bildirim alabildiğiniz oluyor. Etkişelim oranı, bu performansı ölçümleyebilmenin tek yolu.
Etkileşime giren kullanıcı sayınızı , toplamda ulaştığınız kişi sayısına böler ve 100 ile çarparsanız elde edeceğiniz oranı karşılaştırma yapmak için kullanabilirsiniz. Örneğin; iki farklı gönderi arasındaki kaliteyi ölçümlemek isterseniz, her gönderi için bu oranı bulmanız ve karşılaştırmanız en iyi yol gözükmektedir.
4- Hakkında konuşanlar oranı
Sayfa istatistikleri içerisinde bulunan “bunun hakkında konuşanlar” sayısı, genelde pek fazla kişi tarafından bilinmez. “Bunun hakkında konuşanlar” sayısı aslında sadece 3 etkileşimi hesaplıyor: beğeniler, yorumlar ve paylaşımlar. Yani aradaki asıl farklılık; bu oranın, sayfayı beğenen insanların arkadaşlarına ne yaptıklarını göstermek amacıyla yaptığı etkileşimlerin altını çizmek.
“Hakkında konuşanlar” istatistiği nerede bulunur?
Bu oranları bulmak oldukça kolay, istatistik sayfanıza geçtiğiniz zaman, bu konu hakkında konuşanlar ile ilgili ayrı bir bölme mevcut.
Bu istatistik aslında tam anlamıyla viral oran. Facebook’ta bir konu ya da marka ile ilgili sayfa açmanın başlıca amaçlarından bir tanesi mevcut hayranlarınızın çevrelerine ulaşabilmektir. Yani aslında sayfanızı beğenen takipçilerinizden kaçının sizin paylaşımınızı çevreyesine yayınladığını gösteriyor. Yine de bu oranlara çok fazla güvenmemek lazım. Çünkü, Facebook kendi belirlediği bazı filtrelere göre bu oranı kısıtlamaktadır.
5- Tıklama Oranı
Tıklama oranı, eğer bir web siteniz varsa ya da internet üzerinden reklam veriyorsanız muhakkak alışık olduğunuz bir oran. Facebook içerisindeki mantıkta tam olarak aynı anlamda çalışmakta. Yani bu oran, sayfanızı beğenenlerin kaçının verdiğiniz bir linki tıkladığını, videonuzu görüntülediği ya da yüklediğiniz bir resmi geniş ekran açtığını saymaktadır.
Tıklama oranı nerede bulunur?
İstatistikler sayfanızda, etkileşim oranlarına geldiğiniz zaman içeriğinizi tıklayan kullanıcı sayılarına da ulaşmış olursunuz.
Eğer gönderiniz bir link ise, “bağlantıya tıklamalar”, video ise “ videoyu tıklamalar”, resim ise “fotoğraf görüntülemeleri” olarak gösterilir.
İçeriklerinizle kaç kullanıcının ilgilendiğini, hatta bir adım öteye geçerek o içeriği paylaşarak vakit harcadığını görebilmek güzel bir özellik.
6-Olumsuz Geri Bildirim
Olumsuz geri bildirim, bir takipçinizin sizin hakkınızda kötü bir yorumda ya da etkileşimde bulunmasıdır. Olumsuz geri bildirimlerin, en kötü yanlarından bir tanesi, içeriği beğenmeyen kullanıcıların her akışında bu bildirimin görüntülenmesidir. Tüm gönderilerinizin ya da tek bir gönderinizin gizlenmesi ya da spam olarak belirlenmesi ayrıca olumsuz geri bildirim olarak istatistiklere düşmektedir.
Bu istatistiğin önemi Eylül 2012’den beri özellikle artmıştır. Çünkü Facebook bu tarihten itibaren , olumsuz geri bildirim oranı yüksek sayfaların içeriklerini kısıtlamaktadır. Yani, bu orana göre içerikler daha az kişiye gösterilmektedir. Tabii ki bu, olumsuz geri bildirimi düşük olan sayfaların içerikleri daha fazla kişiye gösterilmesi anlamına da geliyor.
Eğer Facebook üzerinden markanızı güçlendirmek istiyorsanız, özellikle olumsuz geri bildirimlerinizi düşürmeye yönelik çalışmalar yapmalısınız.
Tüm bu oranları anlamak ve inceleyebilmek göz korkutucu olabilir. Ama bir kez bu oranlara aşina olup ne anlama geldiklerini tam manasıyla öğrendiğiniz zaman, üçüncü parti yazılımlar aracılığıyla oranları kolayca inceleyebilirsiniz. Umarız bu yazı Facebook sayfanızın daha kaliteli ve geniş içerikler sunmasına da yardımcı olur.
-
bir sayfa boyunca yazılmış ama nasıl o fotmatta açılabilceği açıklanmamış:))
Comments