Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Fotoakustik Görüntülemeyle Canlı Bir Farenin Vücut İçi Aktiviteleri İzlendi

Fotoakustik Görüntülemeyle Canlı Bir Farenin Vücut İçi Aktiviteleri İzlendi
Derya Öztürk

Duke Üniversitesi ve CalTech’ten araştırmacılar; uyguladıkları yeni bir metotla, sesi ve ultrasonu birleştirerek canlı bir vücudun içini gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü olarak gözlemlediler.

Tek İmpulslu Fotoakustik Bilgisayarlı Tomografi (SIP-PACT) olarak adlandırılan bu teknikle; organ aktiviteleri, kan akışları, kanser hücrelerinin hareketleri, beyindeki nöron aktiviteleri gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor.

Bu teknik sayesinde araştırmacılar, bir hayvana ilaç verildiğinde hangi organın nasıl tepki verdiğini inceleyebilecek.

Teknik derinin en fazla 5 santimetre altına erişim imkânı sağlasa da; ultrasonun aksine renkli bilgiler verebiliyor olması, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)’den daha hızlı ve daha hafif ekipmanlara sahip olması, X-ray’lerde ve Pozitron Emisyon Tomografisi (PET)’nde olduğu gibi zararlı radyosyan ışınları yollamıyor olması gibi özellikleriyle dikkat çekiyor.

170511_Scan_Full

SIP-PACT, derinin 5 santimetre altına kadar olan hücrelere oldukça hızlı ve kuvvetli kısa lazer patlamaları gönderiyor. Böylece hücrelerin ultrason dalgaları yayması sağlanıyor. Bu dalgalar kaydediliyor ve görüntüleri oluşturuyorlar. Hücrelere yapılan bu darbelerin oldukça kısa olması da hücrenin zarar görmemesini sağlıyor.

Kaynak:

https://cosmosmagazine.com/technology/photoacoustic-imaging-shows-a-mouse-brain-at-work

 

Submit a Comment