Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Genç Birikim Derneği, İyi Şeyler Yapıyor

Genç Birikim Derneği, İyi Şeyler Yapıyor
Dr. Sertaç Doğanay

Bundan yaklaşık 1 ay önce, Novartis’in üçüncü senesinde başarıyla götürdüğü hasta dernekleri bilgilendirme seminerlerinin davetlisi olarak, değerli sivil toplum kuruluşlarıyla, hasta derneklerinin temsilcileriyle tanışma şansı buldum. “Sosyal medyanın etkin kullanımı” bölümünde hasta dernekleriyle bilgi ve tecrübemi paylaştım. Genç Birikim Derneği ile de işte bu program sırasında tanıştım. Genç Birikim Derneği’nin organize ettiği oldukça kapsamlı bir program var. Aşağıdaki yazım, bu program ile ilgili. Arzu ederseniz, daha fazla detay için, bu linkten, programın tanıtım dosyasını da indirebilirsiniz. Facebook Sayfalarını mutlaka ziyaret etmenizi öneririm, ben başarılı buluyorum.

Genç Birikim Derneği, “Gençlerle birlikte, gençler için daha güzel ve sağlıklı bir YAŞAM” vizyonu ile 2006 yılında bir grup genç ve genç bir kanser hastası tarafından Muş’ta kuruldu. Kurulduğu ilk günden itibaren Muş’ta gençlik ve gençlik sağlığı alanında ulusal ve uluslararası alanda birbirinden değerli çalışmalara ev sahipliği yaptı. Başta gençler ve genç kanser hastalarının kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağladı. Genç Birikim Derneği, Kansere Karşı El Ele Federasyonu kurucu üyesi, Avrupa Kanser Hastaları Koalisyonu Türkiye üyesi, Türkiye Gençlik Federasyonu üyesi, SSUK ( Sigara Sağlık Ulusal Komitesi üyesi ) Sarcoma Grubu Türkiye üyesi ve Eurodesk Türkiye temas noktasıdır. Şu anda Genç Birikim Derneğinin 38’i resmi 700’ü aşkın gönüllü üyesi bulunmaktadır.

Dernek tarafından Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına sunulan “Gençlik Sağlık Hakkı için Ulusal İşbirliği Buluşması” isimli eylem projesi, TR–51-E53–2012-R3 referans numarası ile kabul edilmiş bulunuyor.

Projenin amacı:
Proje özellikle kanserle mücadele eden, potansiyel kanser riski taşıyan ve sağlık problemi yaşayan, yaşayabilecek gençlere ve o gençlerle çalışan sağlık dernekleri çalışanlarına yöneliktir. Günümüzde gençlerin madde bağımlılığı, sigara ve alkol bağımlılığı artış göstermektedir, bu gençlerin genç yaşta kanser olmalarını ve sağlık sorunları yaşamalarını tetiklemektedir. Gençlik sosyal, kültürel gelişimine yönelik birçok çalışma yapan dernek olmasına rağmen, gençlik sağlığı konusunda HIV dışında çalışma yapan dernek sayısı çok az. Oysaki 2020 yılında her ailede bir kanser hastası olma riskinden bahsedilmekte ve gençlerin kansere yakalanma sayısı gitgide artmaktadır. Bu kapsamda öncelikle gençlere ulaşacak sivil toplum kuruluşlarının gençlik çalışanlarına ve gönüllülerine eğitimler verilecektir ve kampanyalar düzenlenecektir.

Proje süresince düzenlenecek kampanyada “Sağlıklı Genç Kal” sloganı kapsamında;
Melanoma,
Kolorektal,
Meme
Lösemi
Gençlik Sağlık Hakkı
Eurodesk Gençlik Bilgilendirmesi
Kanserleri ile ilgili katılımcılarla birlikte ortak bir kampanya yürütülecektir. Tüm detayları bu linkten indireceğiniz dosyada bulabilirsiniz.

Gençlik Sağlığına Yönelik Kampanyalar
Eğitimler sonucunda sivil toplum kuruluşları sağlık ve kanser konusunda bilinçlendirme temelli kampanyalar tasarlayacaklardır. Bu kampanyalar Türkiye’nin farklı illerinde o illerdeki genel ihtiyaç ve sorunlar ışığında planlanacaktır. Ayrıca eğitimlerle paralel ulusal bir kampanya yürütülecek ve gençlik sağlığı, sağlıklı yaşam, sigara alkol alışkanlıklarından uzaklaşma ve spora yönelme konularında yaratıcı ve yenilikçi yöntemlerle özellikle sosyal medya aracılığıyla bir kampanya yürütülecektir. Bu kampanya kapsamında yerel medya organları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacaktır. Kampanyaların tanıtımları proje web sitesinde ve sosyal networklerde paylaşılacaktır.

Ulusal Seminer
Tüm Türkiye’den 50 genç ve gençlik çalışanının katılımıyla Muş’ta gerçekleşecek seminerde Sağlık Bakanlığı, Uluslararası sağlık örgütleri ve farklı kurumlardan konuşmacılar katılacak ve gençlerle atölye çalışmalarında yer alarak onların fikirlerini dinleyecek ve ortak çözümler geliştireceklerdir. Seminer 5 gün sürecek ve sonucunda bir bildirge oluşturulacaktır.
Ulusal Seminer Tarihi: 23-27 Mayıs 2013 – MUŞ

Program ayrıntıları ve başvuru için:
www.gencbirikim.org
www.facebook.com/gencbirikim.org
www.twitter.com/gencbirikim_org

Biz de; Tek Doz Dijital ekibi olarak bu projeye gerek sosyal medyada, gerekse tüm alanlarda elimizden gelen desteği veriyoruz. Gönüllü çalışmalardan çok keyif alıyoruz.

Submit a Comment