Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Giyilebilir Kullan-At Teknolojilerin Evrimi

Giyilebilir Kullan-At Teknolojilerin Evrimi
Kubilay Han Uluerim

 

Dijital sağlık sektörü giyilebilir teknoloji fikriyle uzun süredir uğraşıyor. Bilindiği üzere giyilebilir dijital sağlık ürünü olarak kullan-at bantlar(patch), faaliyet takibi yapan kolbantları ve belde taşınan cihazlardan çok daha rahat ve ekonomik.

Geçtiğimiz yıllarda yüksek performanslı esnek sensörler kullanarak fizyolojik bilgi toplayan bantlarda sıradışı bir gelişme gözlemlendi. Bu sene 2016 Consumer Electronics Show’da (CES) Las Vegas’da, kullanıcıların sağlık durumunu devrimsel bir şekilde gözlemeye yardım edecek kullan-at bantlarla ilgili pek çok örnek gösterildi.

Bodymedia’nın 2013’de tasarladığı Vue bantların kısa süreli olarak vücut fonksiyonlarını takip etmesi, uyku düzeni raporu tutması, kalori takibi gibi amaçlarla kullanılıp atılması bekleniyordu. CES 2013’de sunumu yapıldıktan sonra 2013’ün ikinci yarısında piyasaya çıkacağı ve herkes için uygun bir fiyattan satışa sunulacağı belirtilmişti. Lakin, ürün piyasaya hiç sürülmedi. Jawbone Bodymedia’yı aldığından beri projenin geleceği hakkında bütün planlar askıya alındı. 31 Ocak 2016’da yaptıkları açıklamayla mobil ve web uygulamaları dahil bütün ürünlerinin üretiminin durduğunu belirten şirket Bodymedia hizmetlerinin sonlandığını kesinleştirdi.

Bodymedia’nın öncü bant teknolojisinin tüketiciye dahi ulaşamadan başarısız olmasına rağmen, giyilebilir sağlık teknolojileri için talep ve ilgi artarak devam ediyor. Talebin temelinde yatan en temel 2 şey, teknolojinin ucuz ve küresel olarak her yerde elde edilebilir olması.

Asistan Prof. Nanshu Lu ve ekibin tarafından Texas Üniversitesi’nin geliştirdiği geçici dövme niteliğindeki giyilebilir teknoloji sayesinde ECG/EKG cihazlarından daha iyi ve güçlü sinyaller alınabiliyor.

Derinin ultraviole ışığa mağruz kalma oranını ölçen dünyanın ilk deri sensörünün sunumu ise 6 Ocak’ta L’Oreal tarafından yapıldı. My UV Patch adı verilen bu sensör, ışığa duyarlı ve renk değiştiren boyalar kullanıp zararlı ışınlara mağruz kalındığını belirtiyor. Telefona yüklenen bir uygulama sayesinde renk değiştiren boyanın fotoğrafları analiz ediliyor ve güneşe mağruz kalma oranı ölçülüyor. Bu sene sonlarında piyasaya çıkacak olan bant, halihazırda piyasada bulunan monitörlerden daha rahat ve kullanışlı.

Submit a Comment