Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

IoT, Taşıma ve Sağlık Hizmetinde Çığır Açmaya Hazır

IoT, Taşıma ve Sağlık Hizmetinde Çığır Açmaya Hazır
Kubilay Han Uluerim

 

Sensörler, taşınabilir cihazlar ve benzeri teknolojiler iş hayatı için yeni olanaklar ve riskler sunuyor. Internet of Things (IoT) olarak bilinen kavram, cep telefonu veya bilgisayar olmayan, taşınabilir ve internet bağlantısına sahip her türlü elektronik cihazı kapsıyor.

İş dünyasındaki pek çok kişi Fitbit ve Applewatch gibi cihazları tüketiciyi eğlendiren basit ürünler olarak görüyor. Fakat IoT cihazları gün geçtikçe daha sık kullanılıyor, taşımacılık ve sağlık hizmeti için tekrardan tasarlanıyor. Teknolojinin bu yöne sapması ve tekrar tasarımı, ilk nesil IoT cihazlarının kullanıcının tepkisini ölçmek ve kabullenme sürecini tespit etmek için yapıldığını bize gösteriyor.

Dijital ortamda paylaştığımız kişisel bilgilerin en önemlisi belki de sağlığımızla alakalı olanlar. Sağlık bilgilerinin uygunsuz paylaşımı potansiyel olarak kişilerin kariyerini kötü etkiliyebilir veya itibarını bozabilir. Aynı zamanda, bu bilgilerin dijitalleştirilip, uygun şekilde paylaşımı teknik olarak sağlık konusunda büyük tasarruflara neden olabilir. Goldman Sachs’ın yaptığı hesaplara göre IoT cihazları doğru kullanıldığı taktirde astım tedavisi için milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayabilir.

IoT cihazlarının risklerini en aza indirirken alınan verimi olabildiğince yükseltmek adına her gün farklı çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bazı bilgilere göre, bu cihazlar hastanede yatıya kalma süresi ve hastanın ödeyeceği ücret azalabiliyor. Kaiser Family Foundation‘a göre 2013 yılında günlük yatıya kalma masrafı 1700$ tutarındadır. Bodyguardian Remote Monitoring System gibi uzaktan izleme cihazları sayesinde, hastalar evlerinde istirahat ederken, vücut fonksiyonları doktor ve hemşireler tarafından uzaktan izlenebiliyor. BodyGuardian sistemi, kullanıcının kimlik bilgilerini ve gözlem verilerini birbirinden ayırıyor. Buna ek olarak, sistemdeki tüm bilgiler güvenlik açısından aktarım ve saklama sırasında şifreleniyor.

Palin1

 

İlaçların üretimi ve takibi bugünkü ilaç sektörünün en büyük problemlerinden biri. Forbes’un raporlarına göre onaylanmış bir ilacın üretilme maaliyeti 55 milyon$ tutuyor. Ayriyetten milyarlarca dolarlık sahte ilaç piyasasının varlığı da üretilen ve dağıtılan ilaçların takibini zorlaştırıyor. Radyo frekanslı ürün tanıma etiketleri (RFID) sayesinde satın alınan ürünün gerçekliği onaylanabiliyor. Buna ek olarak WuXi PharmaTech ve TruTag Technologies’in ürettiği yenilebilir akıllı haplar, hastanın vücudu hakkında bilgi verirken bir yandan da ilacın kullanıcıya ulaştığını garantiliyor.

Sağlıkla ilgili taşınabilir IoT cihazlarının artışı, sektörün kontrolünü kolaylaştırsa da, şimdilik teknolojinin küresel çapta yaygınlaşması ve kullanıcı yanlısı bir şekilde tasarlanması için çalışmalar devam ediyor.

Submit a Comment