Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Google Deepmind ve NHS’ten 2 Yeni Uygulama: Hark ve Streams

Google Deepmind ve NHS’ten 2 Yeni Uygulama: Hark ve Streams
Kubilay Han Uluerim

Birleşik Krallık merkezli yapay zekâ geliştiricisi Google DeepMind, NHS ile ortaklığa giderek, sağlık hizmetleri sektörüne girdi. Hatırlayacağınız gibi Google, DeepMind’ı 2014 Ocak tarihinde satın almıştı. DeepMind, yapay zekâ ile ünlü bir firma olsa da, yeni geliştirdikleri 2 uygulama yapay zekâ içermiyor.

”Bugün açıkladığımız erken aşama projelerinde yapay zekâ bulunmuyor. Yapay zekânın nerede ve nasıl ekleneceğine karar vermek için daha çok zamanımız var. En çok heyecanlandığımız konulardan biri de bu” diye belirtiyor Deepmind çalışanları.

Bunların yerine, Deepmind ve NHS ortaklaşa çalışarak Streams ve Hark adında 2 uygulama geliştiriyorlar. Streams, Royal Free Hospital London’daki böbrek uzmanlarıyla beraber geliştirilen bir uygulama. Akut böbrek iflası geçiren hastaların, doktorlar tarafından daha iyi müdahele görmesini sağlayan uygulama, kan testlerinden daha hızlı sonuç alınmasına olanak sağlıyor. Bu sayede, zamanın önemli rol oynadığı böbrek hastaları için tedavi şansı artıyor. The Guardian’ın açıkladığına göre, bu uygulama aynı zamanda kan zehirlenmesi vakaları için de kullanılabilir.

bg-health-streams (1)

Diğer açıklanan uygulama Hark ise, şimdilik elle yazılmış notlar, çağrı cihazları ve evraklardan ibaret olan bilgi aktarımını düzenlemeye yarıyor. Aslında Imperial College London’dan Prof. Ara Darzi ve Dr. Dominic King tarafından geliştirilse de, DeepMind’ın yardımıyla projenin hızlandırılması ve ileriki aşamalarda Streams ile birleştirilmesi düşünülüyor. Londra’daki St Mary’s Hospital’da yapılan bir deneyden sonra, çalışanların müdahele sürelerinin, çağrı cihazlarına oranla Hark sayesinde %37 hızlandığı söyleniyor.

Bu basit girişimler, DeepMind’ı sağlık hizmetleri sahasına soksa da, herkesin beklediği şey, yapay zekâ temelli projelerin başlaması. Şirketin doktor ve hastalara yardım amaçlı ürettiği uygulamaların, ileriki aşamalarda yapay zekâ içerebileceğini söylemiştik. Eğer bu konuya el atarlarsa, IBM’in geliştirdi Watson sistemiyle de karşılaştırılmaları muhtemel olacaktır.

Submit a Comment