Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Microsoft Kapılarını Gerçek Zamanlı Çeviriye Skype’la Açıyor

Microsoft Kapılarını Gerçek Zamanlı Çeviriye Skype’la Açıyor
Alperen Sözen

Dünya üzerinde ortak dil olarak kullanılan pek çok dil mevcut. Bilindiği gibi Çince, İspanyolca ve Hindu dili en çok konuşulan dillerden. Uluslararası arenada ise en çok kullandığımız dil İngilizce. İnsanların küreselleşme ile birlikte en önemli ihtiyaçlarından biri de yabancı bir dil öğrenmek olmuştu. Belki de artık buna gerek kalmayacak.

Mashable‘ın haberine göre, Re/Code’un kod konferansına konuşmacı olarak katılan Satya Nadella, konuşması sırasında Almanya’dan İngilizce konuşmayan bir arkadaşıyla Skype görüşmesi yaparak Windows 8.1 platformuna önümüzdeki günlerde gelecek olan yeni özellik gerçek zamanlı çeviriyi tanıttı.

skype 2

Skype Çevirinin çalışma sistemi iki konuşmacı ve Skype çeviricileri arasında çalışıyor. İlk konuşmacı konuşmaya başlıyor. Skype Çeviri konuşulanları tanımlayarak, tüm konuşmaları metine çeviriyor. Metin haline gelen konuşma daha sonra karşı taraftaki konuşmacının diline çeviriliyor.

İlk bakışta bu sistemin yavaş çalıştığını düşünmek mümkün. Nadella ile birlikte sunumu yapan Pall’ın söylediğine göre çeviri için beklenilmesi gerekiyor. Diğer yandan, şirket bunun bir teknolojik gecikme olmadığı konusunda ısrarcı. Sistem video içerdiğinden, akışın doğallık bozulmadan sağlanması için bu gecikmenin yaşanmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

skype

Konuşmacı başladığında, karşı taraf aslında konuşmacının sesini daha alçak bir sesle duyuyor. Bu sırada da Skype Çeviri kelimeleri çevirip cümleyi kurmaya başlıyor. Pall’ın açıklamalarına göre duraksadığımız yerleri de dikkate alan sistem bu duraklamalarda (nefes alma vb.) çeviriyi ilerleterek sürenin kısalmasına yardımcı oluyor. Çeviri süresinin uzunluğu kurulan cümlelerin ya da kullanılan kelime öbeklerinin uzunluğuna bağlı olarak değişiyor.

Önümüzdeki süreçte beta sürümüyle test edilecek olan bu hizmetin ileride gelişmesi, bilimin de hızlı ilerlemesine neden olacaktır. Özellikle tıp alanında dünya çapında cerrahların iletişimine büyük katkılarda bulunabileceğini düşünüyorum.

Submit a Comment