Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Radyologlar için 10 Sosyal Medya Tüyosu

Radyologlar için 10 Sosyal Medya Tüyosu
Yasemin Şahan

Radyologlar, geçmişe oranla, sosyal medyada çok daha fazla görünür olmak durumundalar. Henry Ford Health System doktorlarından Dr. Safwan Halabi; etkili sosyal medya kullanımının hasta odaklı sağlık hizmeti stratejisi açısından önem teşkil ettiğini vurgulamıştır. Bu bağlamda, sosyal medya girişimi ile ilgili 10 ipucu oluşturmuştur.

Aynı zamanda Halabi, artık hastaların sağlıklarıyla ilgili karar alma konusunda sosyal medyaya başvurduklarını ve radyologların, önemli dijital platformlarda aktif olmaları gerektiğini eklemektedir. Her yıl, California’da düzenlenen Society for Imaging Informatics in Medicine (SIIM)’in bu yılki oturumunda, hasta odaklı sağlık hizmetleri ve sosyal medya hakkında önemli detaylar konuşuldu.

Hastalar genellikle, radyologların tedavi sürecindeki rollerinden bihaberlerdir. Yapılan anket ve odak grup araştırmalarında, halkın radyoloji bilim dalı ile alakalı alınan eğitim ve medikal görüntüleme biliminin uzmanlık gerektirdiği konusunda bilgi sahibi olmadığı görülmüştür. Evvelce, radyoloji uzmanlık alanı ve eğitimi ile ilgili bilinirliği arttırmayı amaçlayan çalışmalar aslında hasta ile iletişim kapasitesini geliştirmede yetersizdir.

PricewaterhouseCoopers’ın sahip olduğu Health Research Institute (HRI)’e göre, toplam kullanıcıların üçte biri, dijital platformlarda sağlık ile ilgili içerik araştırması yapmaktadır. Sağlık bilgisi, semptomlar, doktorlar, hastaneler, ilaçlar, tedaviler, tıbbi cihazlar ve sağlık programlarıyla ilgili fikirler bu platformlarda paylaşılmaktadır. Aynı zamanda, sosyal medyada yapılan araştırmalar doğrultusunda kullanıcıların; %45’i ikinci bir fikri benimsediklerini, %41’i spesifik doktor veya hastane seçimlerini değiştirdiklerini, %34’ü ilaç tedavisi konusunda ve %32’si ise sağlık sigortası ile ilgili fikir değiştirdiklerini belirtmiştir.

Bununla beraber, Halabi’nin sosyal medya stratejisi bağlamında öne çıkan 10 ipucu, şu şekilde sıralanmaktadır;

–          Kişisel sağlık kaydı sistemini güçlendirmek: Elektronik sağlık kaydı sayesinde radyologlar hastayla laboratuvar sonuçları, testler ve raporlar ile ilgili kolayca iletişime geçebilirler. Aynı şekilde, hasta da radyoluğuna herhangi bir test ile ilgili danışmak istediğinde kolayca ulaşma fırsatı bulacaktır.

–          Kartvizit dağıtımı: Üzerinde isim, adres ve e-mail bulunan kartı hasta veya başka bir doktora vermek iletişimi kolaylaştırır. Diğer yandan, kartvizite eklenecek Twitter, LinkedIn gibi profesyonel amaçla kullanılan sosyal ağ hesap adreslerinin verilmesi stratejik olacaktır.

–          Direkt telefon numarası veya e-mail adresi: Hastaya verilen rapor, test sonucu gibi tıbbi belgelere radyoloğun direkt telefon numarası veya e-mail adresi yerleştirilebilir. Böylece hasta ek araştırma yapmadan olası bir soruyu doktoruna yöneltebilir.

–          Görsel paylaşım: Sosyal medyada içerik olarak çok rağbet gören görseller, dijital sağlık sektörünün de başvurabileceği akılcı ve hızlı bir iletişim yoludur. Facebook veya Instagram yoluyla yapılan görsel paylaşım ve hastaların bu görselleri indirebilmesi etkileşimli bir stratejidir.

–          Farklı ve güncel içerik: Sosyal medya, bilginin hızlı aktığı bir platformdur. Her sosyal ağ kendine özgü algoritması ile kullanıcısına sahiptir. Bu nedenle Facebook, Youtube, Google Plus, Twitter, Instagram ve Pinterest gibi sosyal medyanın öne çıkan ağlarında aktif olmak, o ağa ve kullanıcısına uygun güncel içerik üretmeyi gerektirir.

–          Spesifik video paylaşımı: RadiologyInfo.org örneğinde olduğu gibi, hastaları rodyoloji prosedürü hakkında bilgilendirmek amacıyla sosyal ağlarda video paylaşımları yapılabilir.

–          Hastayı pazarlama aktivitelerine dahil etmek: Hastane veya radyolog, resmi sosyal ağında hasta görüşlerini önemsemelidir. Alacağı bir kararda kullanıcıların da fikrini sorması, kurum veya kişi imajını pozitif etkileyecektir. Örneğin; yeni bir slogan geliştirilecekse bunu kullanıcıların etkileşimde bulunabilceği bir sosyal medya yarışmasına dönüştürebilir.

–          Departman ve meslektaşlar arası iş birliği: Sosyal medyada içerik, hızlı tüketilmektedir. Bu nedenle, zengin içerik oluşturabilmenin başka bir yolu da ilgili departmanda veya meslektaşlar arasında iş birliği yaparak yeni fikirler üretilmesi ve etkili içerik oluşturulmasıdır.

–          Şeffaflık: Sosyal medya geniş kitleleri hedefleyebilme imkanı tanımaktadır, içerikleri takip eden kişiler bu içerikler konusunda kurum veya sağlık profesyonelinin şeffaflığını koruduğunu bilmelidir. Hatalı içerik durumunda, iyi kriz yönetimi erdemli bir özür yayımlanmasını ve içerik konusunda dürüst olunmasını gerektirir.

–          Gelişim: Dijital platformalar süreğen bir devinim içindedir, yenilenir ve değişirler. Bu bağlamda, güncel kalmalı ve sosyal ağların tasarımsal değişimlerine de uyum sağlanmalıdır zira bu platformlarda iletişim tek taraflı değil, etkileşimlidir. Örneğin; radyologlar, aktif olunan sosyal ağlara uygun zengin görsel ve veri tedariği yaparak kullanıcıların bu dökümanları indirip paylaşabilmelerini sağlamalıdırlar.

Submit a Comment