Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Nabzınız Olmasa Bile Kalbiniz Dijitalle Atıyor

Nabzınız Olmasa Bile Kalbiniz Dijitalle Atıyor
Kubilay Han Uluerim

Bildiğiniz gibi, organ nakli ve uygun donör bulmak kalabalık nüfuslu ülkelerde sağlık seviyesine oranla oldukça zor olabiliyor. Özellikle hayati tehlike yaratan ve çabuk müdahale edilmesi gereken durumlardan birisi de kalp rahatsızlıkları.

ABD’de yaşayan Danquien Horton, uygun bir kalp bulana kadar dijital teknoloji sayesinde yaşayan bir hasta. 13 yaşında kemoterapi tedavisi gören Horton’ın kalbi oldukça kötü etkilenmiş ve nabzı oldukça zayıflamış. Bunun sonucunda, kalbi kan pompalayacak kadar kuvvetli çalışmadığı için mekanik bir kalp pompası kullanıyor. Bu tarz durumlar için Left Ventricular Assist Device (LVAD) adlı çanta içinde taşınacak bir cihaz geliştirilmiş. Cihazın ana amacı, vücuda giren bağlantılarıyla kalbin sol tarafından içeri doğru kan pompalamak.

“Bu cihazlardan birini taktığımızda kalp atmaya devam ediyor ama nabız duruyor. Bunun yerine makineden geçen devamlı bir kan akışı mevcut.” diyor Memorial Hermann Baş Kardiyoloğu Dr. Biswajit Kar.

Horton, Houston bölgesinde LVAD kullanan 1000 kişiden biri. Cihazı kullananlar için hayati önem taşıyan konulardan başında ise enerji geliyor. Zira LVAD elektrikle çalışıyor. Bu yüzden, bölgedeki ambulans ve hastanelerin, acil durumlarda doğru müdahale edebilmesi için bu konuda bilgilendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Teknolojiyi kullanan kişiler günlük faaliyetlerini devam ettirebilseler de yüzme gibi sporları şimdilik yapamıyorlar.

Dr. Kar, teknolojilerin gittikçe akıllandığını ve küçüldüğünü söyleyerek, bir gün pek çok hastanın Horton gibi kalp nakli beklerken LVAD benzeri cihazlarla gezeceğini vurguluyor.

Submit a Comment