Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Otistik Çocuklar için İlk “Duygu Okuyucu” Uygulama Geliştirildi

Otistik Çocuklar için İlk “Duygu Okuyucu” Uygulama Geliştirildi
Berk Geyik

Otistik çocukların duygularının okunması (jest ve mimiklerinin anlamlandırılması) yoluyla ihtiyaçlarını karşı tarafa iletebilmelerini sağlayan mobil sağlık uygulaması, San Francisco’da gerçekleşen Dijital Teknolojiler Zirvesi‘nde en çok ses getiren uygulamalardan biri oldu.

Massachusetts’te Waltham’a bağlı Affectiva şirketinin yöneticisi Rana el Kaliouby’ın dediğine göre:

“Biz bu uygulamayı oluştururken, üç açıdan konuyu irdeledik. İlk olarak, otistik çocukların önlerine bir matematik problemi ya da işlemi konulduğunda, o andaki yüz ifadeleri bizim için önemliydi. Başka bir ifadeyle o anlarda bize iletmek istedikleri mesajları anlamlandırmaya çalıştık. Bir diğeri; insanların sosyal medyada paylaştığı Selfie’lerinde (özçekim) ve fotoğrafları üzerinde bizim algıladıklarımız burada bir kıstas oluşturdu. Üçüncüsü ise, insanların müzik yaparken yüzlerinin aldığı hal; tonu düşürüp arttırırken kaşlarını indirmeleri ya da kaldırmaları, melodinin hüzünlü ya da mutlu olması halinde gülümsemeleri ya da olumsuz olarak verdikleri tepkiler.”

Affectiva MIT’in laboratuvarında, duygusal reaksiyonları ölçümleme ve değerlendirme kodu geliştirmiştir. Affdex isimli bu şirketin yazılımı, resimlerdeki gülümseme, kaş çatma, kaşlarını kaldırma ve sırıtış gibi yüz ifadelerini analiz etmektedir. Erken araştırmalar otizm hastalarının yardımına odaklanılmasına rağmen, pazarlamaya yardımının etkili olup olmadığını anlamak için, ticari anlamda bu teknolojiyi kullanabilme adına katedilmesi gereken çok mesafe olduğu belirtilmiştir.

n68wGbG1ooSzMITzPIz1Sjl72eJkfbmt4t8yenImKBVvK0kTmF0xjctABnaLJIm9

Geçtiğimiz yıl şirket, otizm ile ilgili iOS ‘a yönelik, yazılım uygulamalarıyla ilgilenmiştir. Bu yıl ise Kaliouby, otizm ile ilgili uygulamaların kapsamını genişlettiklerini, otistik çocukların duygusal ve sosyal nedenleri okuyup anlama ile ilgili büyük problemler yaşamakta olduklarından ötürü bu uygulamaların onların ve ebeveynlerinin hayatlarını kolaylaştıracağını belirtmiştir. Öte yandan,bugüne kadar bu tarz bir sistemden işitme engellilerin yararlandığını ilk kez bu çalışmayla kapsamın genişletildiğini söylemiştir.

Reklam çalışmalarının ise bu yazılımı, eğitim konusunda daha doğru bir şekilde tanıtılmasına yardımcı olduğunu kaydeden Kaliouby, üç yıl sonra kamera ile görünen yüzlerin analizleri, şimdi “Affectiva Database” sayesinde bir milyardan fazla yüz ifadesinin saklanabilir hale geldiğini belirtmiştir.

Submit a Comment