Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Protez Hafıza İçin Yeni Bir Teknoloji

Protez Hafıza İçin Yeni Bir Teknoloji
Buğrahan Ceylan

Güney Kaliforniya Üniversitesi Nörobilim Dalı Uzmanı Theodore Berger, beynin uzun süreli hafızasını etkileyebilen bir çip geliştirebildiğini iddia etti. Bu tür bir gelişme sayesinde mevcut çalışmaların daha da ileri seviyelere gelebileceği ve gelecekte hafıza kayıplarına karşı bir önlem alınabileceğine dair umutlar da arttı.

MIT Teknoloji Dergisi’ne göre Berger, uzun süreli hafıza kaybı yaşayan hastaların hafızasının bir elektronik çip aracılığıyla desteklenebileceğine inanıyor. Beyine direkt olarak yerleştirilen bu çip sayesinde, beynin sağlıklı halinin ürettiği sinyallerin çok benzerini üretebilmek ve bu sayede uzun süreli hafızayı yenilemek mümkün olabilecek.

Berger ve beraber çalıştığı araştırmacıları henüz bu çipi insan üzerinde test etmedilerse de fare ya da maymun deneklerde istenilen sonuçların elde edilebildiği gözlemlendi. Berger: “Biz insanların kişisel hatıralarını tekrar hafızalarına yerleştirmiyoruz, bizim yapmaya uğraştığımız şey tüm bu hatıraları taşıyabilecek olan kapasiteyi tekrar inşa edebilmek.” sözleriyle araştırmanın amaçlarını belirtti.

Önümüzdeki iki yıl içinde bu “protez hafıza” ile ilgili çalışmanın çok daha ilerlemesi ve hayvanlar üzerinde daha çok denenerek, farklı davranışsal durumlarda uzun süreli hafıza sinyallerini başarıyla üretmesi amaçlanıyor.  İnsanlarla yapılacak olan testlere de yakında başlanılacağı ve tam bir başarı durumunda özellikle sara hastalığının önlenmesinde de büyük adımlar atılabileceği tahmin ediliyor.

Submit a Comment