Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sağlık Sektöründe Windows 8’e Yer Var mı?

Sağlık Sektöründe Windows 8’e Yer Var mı?
Onur Tuhta

Microsoft’un geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdüğü yeni işletim sistemi Windows 8, bilgisayar kullanıcıları için yeni deneyimler yaşatmaya başladı bile. Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarları da göz önünde bulundurarak tasarlanan sistemiyle, dönemin modasını yakalamış görünüyor.

iOS ya da Android işletim sistemleri dokunmatik trendin her zaman yanında, hatta bu eğilimin öncülerinden olmuşlardır. Tabletin ya da akıllı telefonun kullanıldığı alanlarda kendilerine yer açmak için çok fazla çaba harcamamış, zaten bu işletim sistemlerinin sunacaklarına ihtiyaç duyan kemik bir kitle vardı.

Fakat bu durumun Windows 8 için aynı olduğunu söyleyemeyiz. Başta, yenilenen logosuyla ve kendisini rakiplerinden farklı kılacak özellikleriyle bu pazarda kendilerine yer açmayı hedeflemektedirler.

Pazardaki rekabet alanlarından birisi de sağlık sektörü. Sistemin; Exchange, SharePoint, Windows 2008 ve Windows 2012 Server ile uyumluluğunun yanı sıra Microsoft Lync yazılımıyla sağlık profesyonellerinin güvenli bir şekilde anlık haberleşmesini sağlayacağı ve kurumsal programların mevcut ağ içerisine sorunsuz bir şekilde entegre olacağı belirtilmektedir.

Microsoft Sağlık Direktörü Bill Crounse, Windows 8’in sağlık alanında kullanımına ilişkin avantajları şu şekilde sıralamıştır:

1.   Güvenlik – Güvenlik ve güvenlik maliyetini ön planda tutan bir işletim sistemidir.
2.  Ortak Tasarım – Windows 8, Surface ve Windows Phone 8 gibi Microsoft ürünlerinde aynı sistem kullanıldığından, bu cihazlara sahip kullanıcı rahat bir kullanım elde edecektir.
3.  Bilişim Ağı  Bulut Bilişim (Cloud Computing) imkanları ve maliyet tasarrufuyla çağdaş klinik, iş ve kişisel çalışmaların düzenlenmesini sağlamaktadır.

Görselliği ön planda tutan Windows 8, klinik iş akışı ve organizasyonunu da görselleştirmek adına kendisine özgü uygulama geliştirmiştir. Uygulamanın tanıtımını aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Bill Crounse’un belirttiği maddelerin arasında en kuvvetlisi bence ortak tasarımın avantajı. Çünkü Apple maliyet sebebiyle -özellikle PC alanında- tercih edilmezken, Android tabanlı herhangi bir bilgisayarın olmayışı da Windows 8’in bu özelliğini ön plana çıkartıyor.

Diğer maddeler ise beni bir kullanıcı olarak tatmin etmedi. Çünkü bahsedilen özellikler diğer işletim sistemlerinde de mevcut. Hatta Windows 8 için bahsedilmeyen uygulama mağazası gerçeği var. Windows Store, Apple ya da Android’in uygulama çeşitliliğine ne zaman ulaşır, orası belli değil. Ancak elini çabuk tutup Windows 8 için de uygulama geliştiren firmalar yok değil. Örneğin NextGen Sağlık Bilgi Sistemleri hastaların ilaç yönetimi konusunda bir uygulama geliştirmiş bile.

Windows To Go ise Windows 8’in taşınabilir bellekler sayesinde kullanıcıya yönelik, sistem destekli bir depolama alanı olarak yeni Windows’un kullanıcısına sunduğu bir diğer özellik. Windows 7 işletim sistemine ait bilgisayarlarda çalışacak bir bellek ile kullanıcılar, sadece belge ve dokümanlarını değil, kendi bilgisayarlarını her zaman yanlarında taşımış olacaklar.

Microsoft; iddialı olduğu güvenlik alanı üzerinde daha fazla durup iyi tanıtımını yaparsa, ayrıca Windows 8, Surface ve Windows Phone 8 üçlüsünün kullanıcısına katacağı mobil esnekliği iyi bir şekilde yansıtırsa ve uygulama mağazasını kuvvetlendirirse gerek sağlık çalışanlarını gerekse diğer tüketicileri etkileyebilir.

 

 

 

Submit a Comment