Sağlık Sektörünün Geleceği Bulut Bilişim
Bulut hizmetlerinin ne olduğundan ve nasıl çalıştığından daha önce bahsetmiştik. Microsoft yöneticilerinden Neil Jordan da, bulut teknolojilerinin yararlarından ve sağlık alanında kullanılması gerektiğinden bahsetti.
Avrupa Birliği Siber Güvenlik Ajansı ENISA, bulut bilişim hizmetlerinin tam anlamıyla bir güvenlik açığı ihlali olduğunu savunsa da, Neil Jordan proaktif bir şekilde bulut sistemlerinin avantajlarından faydalanılabileceğinden bahsetti.
Bulut sisteminin sağlık kuruluşlarına olan en büyük avantajı, bilgi depolama alanı için kuruluşların herhangi bir alt yapı hazırlamaları gerekmemeleri ve sunucuların fiziksel olarak yer kaplamamalarıdır.
Neil Jordan’a göre bulut sistemlerinin sağladığı avantajlar, sağlık sektörünü yepyeni bir devire sokabilecek güçtedir. Tüm bu yeniliğin önüne geçebilecek tek engel ise, özellikle Avrupa’da henüz bulut sistemlerine yönelik bir güvenlik kuralları bütününün oluşturulmamış olması.
Almanya’da bulunan hastaneler zinciri Landkreis Passau Gesundheitseinrichtungen (LPG), uzun bir süredir Microsoft’un bulut tabanlı SharePoint Online hizmetini kullanmaktadır ve bu sistem sayesinde pek çok avantaj elde etmiştir. Özellikle kurumun, gelir-gider kontrolü ve tıbbi malzeme kontrolü üzerinde artış gözlenmiştir.
İngiltere’de, Windows işletim sistemi bulunan cep telefonlarında çalışan Heatlh Choices uygulaması ile pek çok kişi NHS kaynaklarına bulut üzerinden erişebilmekte ve ilaç tedavileri, dosya sistemleri ve bağlı hastanelere kolayca ulaşabilmektedirler.
Neil Jordan açıklamasında: “Sağlık sektörünün bulut sistemlerine geçiş süreçlerindeki günlük gecikmeler dahi, kuruluşlara finansal yönden zarar verdiği gibi, daha iyi hizmet üretimi şanslarını da kaçırmalarına sebep olmaktadır.” diyerek bulut bilişim sistemlerinin önemini vurgulamıştır.
Submit a Comment