Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sağlıkta Dijitalleşme

Sağlıkta Dijitalleşme
Buğrahan Ceylan

Artık her alanda, alışverişte,bankacılıkta, tatile gitmeden önce yaptırdığımız rezervasyonlarda ve daha bir çok şeyde mobil teknolojiyi kullanıyoruz. Öyle ki, mobil uyumluluğu olmayan hizmetleri kullanmamaya, tercih etmemeye başlıyoruz ki bu bizim kullanma alışkanlıklarımızda ne kadar büyük bir değişiklik olduğunun bir kanıtıdır. Peki, mobil alanındaki bu gelişmelerin ve bizim kullanma alışkanlıklarımızdaki değişimler neden sağlık sektörünü de etkilemesin ki?

Sağlık alanında iki büyük değişim gerçekleşmektedir. Bir tanesi bahsettiğimiz gibi, hem kurumların hem bireylerin kullanmaya başladığı mobil hizmetler bir diğeri ise eski sistemlerin terk edilip tamamen dijital yeni sistemlerin ortaya çıkmasıdır.

Doktorlar Artık Dijital Dünyada

Avustralya, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, Singapur, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere 8 ülke çapında, 37.000 doktor ile yapılan ankette ortaya çıkan sonuçlar gösterdi ki; sağlık sektöründeki dijital devrim yalnızca A.B.D’de değil aynı zamanda diğer ülkelerde de hızlıca gelişmektedir. Öyle ki, rapor sonuçlarına göre, pek çok sağlık uzmanı artık kendilerini günlük olarak “hastalar tarafından görüntülenen” klinik araştırmaların paylaşıldığı web sitelerinde bulduklarını söylemiştir. Bir önceki seneye göre bu oran %33’ten %47’e yükselmiştir. Bu tür platformlar son yıllarda oldukça popüler ve işlevsel. Hastaların hastalar ile, doktorlar ile ya da doktorların diğer doktorlar ile bilgi alışverişi yapabildiği bu platformlar yani kısaca çevrimiçi hasta platformları sağlık sektörü içinde ayrı bir öneme sahip olmaktadır. Hele ki konu, sağlıkta dijitalleşme olduğu zaman bu konudan bahsetmemek olamaz.

İnsanlar sağlıkları bozulduğunda çoğu zaman ilk iş olarak bir doktora başvururlar. Fakat çoğu zaman da doktora başvurmakla beraber, daha önce aynı hastalığı geçirmiş olan diğer hastalarla da bilgi alışverişi yapmak ister. İnternet özellikle sosyal medya platformları hastaların bu ihtiyacını olabilecek en pratik bir şekilde gerçekleştirmiş hatta sağlık sektörü içinde bulunan herkese farklı yararlar sağlayabilmişlerdir. Buraya tıklayarak Tek Doz Dijital’de daha önce çevrimiçi hasta platformları ile ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Sağlıkta dijital çağın doktorlar ve sağlık kuruluşları açısından bir diğer yönü ise, tüm sağlık kayıtlarının artık kağıtlardan ve dosyalardan kurtularak tamamen yeni yöntemlerle dijital olarak kaydedilmesidir. Accenture’nin yaptığı ankette, her 10 doktordan 9’u sağlık kayıtlarını dijital olarak gerçekleştirmekte ve 7’si hastalarla yaptıkları her rutin görüşme sonrasında dahi tutulan bu kayıtlara notlar eklediğini belirtmiştir.

Ankete katılan doktorlardan:

  • %76’sı dijital sağlık kayıt sistemlerinin yapılan hata oranlarını ciddi oranda düşürdüğünü söylemiştir.
  • %74’ü klinik araştırma ve bilgilere dijital sistemlere geçiş ile birlikte çok daha pratik bir şekilde ulaşılabildiğini belirtmiştir.
  • %74’ü organizasyonlar arasındaki iş birliği ve veri transferlerini kolaytırdığını söylemiştir.
  • %74’ü verilecek tedavi ile ilgili karar alma süreçlerinin dah asağlıklı olduğunu belirtmiştir.

Sağlık alanındaki tüm bu dijitalleşme çalışmalarına rağmen ki olumlu etkileri rahatlıkla gözlenebilmektedir, yine de hastalar ile dijital kanallar aracılığıyla bilgi alışverişi yapmayan sağlık uzmanları sayıca daha fazla bulunmaktadır. Accenture’nin raporuna göre 10 doktordan yalnızca 1’i hastalarıyla dijital kanallar aracılığıyla görüşme yapmaktadır ve bu durum henüz kaçırılan pek çok fırsatın olduğunu göstermektedir.

Sağlıkta dijitalleşme ile ilgili sizin düşünceleriniz nelerdir? Sizce ülkemizde de bu alanda yeterli çalışmalar yapılıyor mu?

Submit a Comment