Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yapay Zeka, Kalp ve Damar Hastalıklarının Tedavisinde Devrim Yaratıyor!

Yapay Zeka, Kalp ve Damar Hastalıklarının Tedavisinde Devrim Yaratıyor!
Sonat Çakmak

Bilim insanlarına göre, her yüksek tansiyon hastasına aynı tedaviyi uygulamak doğru değil. Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kalp ve damar hastalıklarında kişiye özgü tedavi geliştirmek için yapay zekanın en etkili yöntem olduğunu ortaya koydu.

Kalp ve damar hastalıkları, dünyada başlıca ölüm nedenleri arasında geliyor. Sadece geçtiğimiz yıl, bu hastalıklardan dolayı 18 milyon kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2030 yılında kalp ve damar sorunlarına bağlı ölümler 23 milyonu aşacak. Peki, çağımızın bu en tehlikeli hastalığıyla mücadelede teknoloji bize yardımcı olabilir mi? Ünlü yapay zeka profesörü Andrew Ng ve ekibine göre, aradığımız çözüm yapay zekanın bir türü olan “makine öğrenmesi”nde olabilir. Stanford Üniversitesi’nde faaliyetlerini yürüten Profesör Ng ve beraberindeki bilim insanları, kalp ve damar hastalıkları riskini tahmin etmek için geleneksel yöntemler ile makine öğrenme yaklaşımını karşılaştırdı. Araştırmada; makine öğrenme modeli, kişinin kalp hastalığı riskini geleneksel modellere göre daha doğru hesapladı ve bu verilerden yola çıkarak hastaya özgü kişisel tedavi yöntemi oluşturdu.

Peki kalp ve damar hastalıklarında kişiye özgü tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi neden önemli? Bilim insanlarına göre; kalp ve damar hastalıklarının temel işareti sayılan yüksek tansiyon, kendi içerisinde farklılaşabilen pek çok kalp ve damar hastalığının belirtisi olabileceği gibi, bu hastalıkların her biri için uygulanması gereken doğru tedavi yöntemleri de hastadan hastaya değişiyor. Tam bu noktada devreye giren makine öğrenmesi, hasta ve hastalık hakkındaki tüm değişkenleri göz önünde bulundurarak etkili bir tedavi planı çıkartılmasında sağlık profesyonellerine destek oluyor. Ng ve ekibinin güvenilirliğini doğruladığı bu yeni yöntem, her yıl milyonlarca kişinin hayat kalitesini arttırabilir ya da hayatını kurtarabilir.

Kaynak: AHA Journals

Submit a Comment