Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yeni Aktivite Takip Cihazları İçin Deniz Canlıları Örnek Alınıyor

Yeni Aktivite Takip Cihazları İçin Deniz Canlıları Örnek Alınıyor
Kubilay Han Uluerim

Bilim adamları, keşfedildikleri günden beri, bazı ahtapot ve mürekkep balığı gibi kafadan bacaklı canlıların, çevreye uyum sağlamak için renk ve doku değiştirmesine hayranlar. Bu özellik sayesinde bulundukları ortamda kamufle olan bu canlılar, çeşitli saldırganlardan kendilerini koruyabiliyorlar. Peki bu özellikler insan sağlığı için nasıl kullanılabilir?

Science dergisinde yayınlanan bir çalışmada, New York Cornell Üniversitesi mezunu birkaç öğrencinin, renk değiştiren ahtapot derisini temel alarak geliştirdiği, aşırı esnek yapay bir malzemenin üretildiği söyleniyor. Elektrikle ışık da üretebilen bu malzeme, hiper-elastik ışık-saçan kapasitör (HLEC) kullanılarak geliştirilmiş. HLEC üretiminde ise, silikon tabana gömülen, bir çift iyonik hidrojel elektrotu kullanılıyor.

Cornell Üniversitesi’nde mekanik mühendis olan Robert Shepherd’ın açıklamalarına göre, bu teknoloji sayesinde hareketli ve şekil değiştirebilen bir ekran yapılabilir. Bu teknolojilerin FitBit ve Apple Watch gibi aktivite takip cihazlarına uygulanması sayesinde, insan vücuduna göre şekil değiştirilebilen yeni ekipmanların üretilebileceği belirtiliyor. Özellikle, renk değişimi sayesinde, kullanıcı kişinin ruh halinin anlaşılması gibi fikirler öne sürülüyor. Ayrıca, istenildiği zaman şekil değiştiren deri özelliğiyle, kısa süreliğine oluşan düğmelere basarak ayarlama yapılacağı, sonra da bu düğmelerin kaybolacağı gibi yeniliklerden bahsediliyor. Bu sayede uzuv eksiği olan engelli vatandaşların da, cihazın herhangi bir yerine dokunarak kullanabileceği söyleniyor.

Submit a Comment