Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yeni Sensörler ile E-Sağlık Çok Daha Kolay Olacak

Yeni Sensörler ile E-Sağlık Çok Daha Kolay Olacak
Buğrahan Ceylan

Deri altına nakledilen sensörler, alıcılar, yepyeni ölçüm cihazları ve benzerleri… Gelişen teknoloji, her alanı etkilediği gibi sağlık alanında da yeni atılımların yapılmasını sağlıyor. Yeni oluşturulan bir sensör teknolojisi, gelecekte sağlık alanındaki olabilecek gelişmelerin yalnızca bir habercisi. Stockholm’de bulunan KTH (İsveççe: Kungliga Tekniska högskolan) Royal Institue of Technology’nin geliştirdiği ucuz, çok amaçlı ve en güzel yanı da giyilebilir bir sensör tipinin pek çok alanda, özellikle sağlık alanında kullanılabilmesi planlanıyor.

KTH’de çalışan bir araştırmacı olan Geng Yang, Bio-patch adı verilen bu sensörün vücudun istenilen bölgesine, deri altına yerleştirilebildiğini ve bulunduğu bölgeye göre farklı bilgiler sunabildiğini açıkladı.

Geng Yang: “Geliştirilen bu sensör, eğer vücutta göğüs kısmına yerleştirilirse elektrokardiyografi (ECG), kafatasına yerleştirilirse beyin dalgalarını (EEC), kolun ön kısmına yerleştirildiği takdirde ise kasların sinir sistemi ile uyumluluğu hakkında bilgileri alıcılara göndermektedir. Ayrıca nerede olursa olsun, anlık vücut sıcaklığını da ölçebiliyor.” diyor.

Hastalar sensörler aracılığıyla toplanan bilgiyi kendi akıllı telefon ya da  tabletlerinde görüntüleyebildiği gibi, dilerlerse kablosuz internet aracılığı sayesinde direkt olarak sağlık uzmanlarına da gönderme şansına sahip olacaklar. Bio-patch’in arkasındaki fikir, sağlık hizmetlerinin ve kontrollerinin hastanelerden, evlere ve kullanıcıların bireyselliğine doğru aktarılması. Geng Yang sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bio-patch, hastalara kişisel bakım da diyebileceğimiz olgunun bir adım ötesini sunuyor. Teknoloji, özellikle yanında sürekli bir yardımcısı olmayan hasta kullanıcılar için oldukça elverişli.”

Bio-patch her ne kadar çok amaçlı olsa da, en çok ilgi çeken nokta, kalp hastalarının hayatını daha sağlıklı kılabilecek olması. Yang’a göre ölüm oranlarının içinde, kalp rahatsızlıkları ciddi bir oran içeriyor. Kalp hastalıkları bir yana, sensör sayesinde aynı zamanda sağlık uzmanları EMG bilgilerini kontrol ederek, muhtemel bir nörolojik rahatsızlığı da önceden belirleyebilecekler.

Bio-patch’in neredeyse kağıt inceliğinde olması ve bu inceliğe rağmen güç kaynağı olarak yeterli bir pilinin bulunması, hem olabildiğince küçük olmasını hem de hastanın rahatsız olmamasını sağlamaktadır.

Geng Yang: “Gelecek yıllarda daha da gelişecek olan medikal teknolojilerde, hastanın kullanacağı cihazlardan rahatsız olmaması ve hayatına normal bir şekilde devam edebilmesi en önemli başarı olacaktır. Kullanılacak olan tüm elektronik aparatlar olabildiğince esnek, küçük ve kolay çıkarılabilecek cinsten olmalıdır.” diyor.

Sensör teknolojilerinin hızlı gelişimi, bizi sandığımızdan çok daha yakın bir gelecekte onlarla yaşamak için alışmaya sevk edecek gibi gözüküyor. Yeni sensör teknolojileri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz ayrıca bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Gelişen bu teknolojiler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Esnek ve küçük olmasına rağmen bu tür teknolojileri kullanmayı tercih eder miydiniz? Düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Comments

Submit a Comment