Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Anne Sütünü Paylaşarak Birçok Bebeğin Hayatını Kurtarabileceğinizi Biliyor musunuz?

Anne Sütünü Paylaşarak Birçok Bebeğin Hayatını Kurtarabileceğinizi Biliyor musunuz?
Ebru Demirok

Anne sütünün eşsiz bir besin olduğunu vurgulayarak yazıya başlamak istiyorum. Anne sütünün içinde sadece bazıları tanımlanabilmiş olan 200’ün üzerinde bileşen bulunmaktadır. Anne sütünden mahrum kalan bebeklerin, birçoğunun gelişiminde eksiklikler oluşabildiği ise yadsınamaz bir gerçek. Bebeği hem astım gibi alerjik hastalıklardan, hem obezite, diyabet gibi metabolik hastalıklardan hem de bir kanser türü olan lösemiden koruyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon hastalıkları daha az görülmekte ve beyin gelişimi çok daha iyi olmaktadır. Emzirme, anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirdiği gibi mutluluk ve güven duygusunu geliştiriyor. Emzirme ritüeli, bebeğin psikolojik gelişimine de katkı sağlamış oluyor. Üstelik emzirmek, annede de doğum sonrası rahim kanaması, meme ve yumurtalık kanseri gibi kadına özgü hastalık risklerini azaltıyor.

Türkiye’de anne sütü bankası kurulmasına ilişkin tartışmalar devam ederken, yurt dışında, sosyal paylaşım sitesi üzerinden birbiriyle bağlantı kuran anneler, anne sütü paylaşımı yapıyor.

Facebook’ta açılan Human Milk Human Babies adlı sayfa, dünyanın birçok şehrindeki anneye süt paylaşımı imkanı tanımasıyla çok ses getirmiştir. Kanada’da yaşayan Emma Kwasnica tarafından 2010 yılında açılan internet sitesi ile başlatılan anne sütü paylaşımı, Kanada dahil ve 53 farklı ülkede gerçekleştirilmektedir.

Bu paylaşım nasıl olduğuna gelince; sütlerini, göğüs pompasıyla bir şişeye dolduran anneler, siteye bıraktıkları mesajlarla süt arayanlara yardımcı olabiliyorlar. Yalnız süt bağışından ortaya çıkabilecek tüm risklerin taraflara ait olduğunu bilmenizde yarar var.

Öte yandan Ontario Eyalet Hükümeti’nin mali destek sağladığı ve Toronto’daki üç büyük hastanenin ortak yönettiği proje ile de anne sütünü paylaşmak isteyenlerden süt bağışı alınıyor. Rogers Nixon Ontario İnsan Sütü Bankası adıyla hizmet veren kuruluş, sütünü bağışlamak isteyen anneleri, önce sağlık kontrolünden geçiriyor sonra programa kabul ediyor. Bankanın web sitesinde, bağışlanan sütlerin öncelikle pastörize edildiğini sonra da sadece hastanelerde tedavi gören bebeklerde kullanıldığı belirtilmiştir.

Kanada Sağlık Bakanlığı, kontrolsüz anne sütü paylaşımından endişe duyulduğunu gündeme alarak, bebeklerin doğrudan emzirilmesinin en güzel model olduğunu ve işlenmemiş anne sütünün paylaşılmaması gerektiği konusunda uyardı. Uygun koşullarda saklanmayan sütlerde gıda zehirlenmesi yaşanabileceğini, virüs – bakteri gibi mikroorganizmaların üreyebileceğini ve bunlarla birlikte bulaşıcı hastalık riskinin oluşabileceğini belirten Bakanlık, hijyen koşullarının sağlanmadığı kaplara konulan her sütün de sağlık açısından tehlike arz ettiğine değinilmiştir.

Türkiye’de ise Süt Bankası projesinin hem dini, hem de sağlık etiği gereği hayata geçirilemeyeceği açıklanmış, bunun yerine ‘Sütanne Merkezleri’nin kurulacağı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından dile getirilmiştir.

 

Comments

Submit a Comment