Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

120.000 Doktor Bunu Beğendi: Sermo

120.000 Doktor Bunu Beğendi: Sermo
Buğrahan Ceylan

Sermo, Boston’da bir medikal merkezde çalışan, Daniel Palestran tarafından kurulmuş bir sosyal ağ platformudur. Ama bu platform, bizim bildiğimiz sosyal medya sitelerinden biraz farklı. Burası doktorlar için özel olarak yapılmış bir alan.  David Palestran, her an ve her yerde sağlıkla ilgili fikirlerini almak isteyen ve ona ulaşmaya çalışan diğer doktorlar sayesinde böyle bir platform kurma fikrini edinmiş.

2006 yılında kurulmuş olan site, doktorların kendi aralarında gözlemlerini, sorularını ve sağlık kuruluşlarıyla ilgili olan sorunlarını paylaşabilecekleri bir platform. Başlangıçta sitenin amacı; verilen ilaçların ve müdahalelerin hastalara olan yan etkilerini üyelere raporlamak amacıyla tasarlanmıştı. 2004 yılında, dünyanın en büyük ilaç firmalarından biri olan Merck şirketi, kıkırdak tahribatı durumlarında, akut ağrılarda ve ağrılı adet dönemlerinde  ağrı kesici olarak kullanılan  Vioxx isminde bir ilaç çıkarmıştı. İlacın yan etkilerinin çok fazla olması ve fark edilmesine rağmen piyasadan çok geç kaldırılması olayı, Sermo’nun kuruluş sürecinde önemli bir yere sahiptir.

David Palestran, tüm bu gelişmeler dâhilinde, web 2,0 teknolojisinin verdiği avantajlar sayesinde, çevrimiçi bir forum oluşturmaya ve bu forum aracılığıyla bilgi toplayarak olası yan etkileri gözlemlemeyi amaçlamıştır. Hatta bazı kaynaklar Sermo’yu doktorların MySpace sayfası olarak görmektedir.

Sermo’nun gelir kaynağı da özellikle enteresan ve alışılagelmedik bir yöntemle oluşturulmaktadır.  Sermo hiçbir şekilde reklam, iş ilanı ya da üyelik ücreti almamaktadır. Bunun yerine site; kurumsal yatırımcılardan, doktorların belli tespitlerini ve yorumlarını görebilmeleri için bir para talep ediyor ve bu işten gerçekten iyi bir şekilde kâr ediyor. Bu sistemin iyi işlemesinin sebebi doktorların, çıkabilecek potansiyel sorunları FDA’dan daha hızlı ve etkili bir şekilde tespit edebilmeleri. Ayrıca kendi kurumları ile ilgili iyileştirmeleri de yine bu değerli raporlar sonucu yaptırabilmeleri.

Sistem şu şekilde işlemekte; diyelim ki bir hasta, yeni kullanmaya başladığı bir tedavi veya ilaç sonrası farklı belirtiler göstermeye başlıyor. Bu belirtilerin olabilecek sebepleri platformda paylaşılıyor ve olasılıklar tartışılıyor. Daha sonra bir doktor bu konuyla ilgili profesyonel görüşlerini sitede paylaşabiliyor. Hatta anket oluşturarak, tüm üyelerden görüş alabilmek mümkün. Dolayısıyla bu değerli bilgi, kurumlar için oldukça önemli bir kaynak haline geliyor. Doktorlar genellikle yaptıkları yorum ve görüşlerin izlendiğinin farkında oluyorlar ve bazı durumlarda bulundukları katkıya göre onlar da bir kazanç elde edebiliyorlar. Tüm bu süreç boyunca yatırımcılar herhangi bir içerik ekleme hakkına sahip değiller.

Site şu an 125.000’in üzerinde üyeye sahip ve A.B.D.’de 50 eyalet üzerinden 68 uzmanlık temsil edilmekte.  Sitenin bir diğer özelliği ise, görüşlerini bildiren doktorların istedikleri zaman kimliklerini gizleyebilmeleridir.

Sermo, web sitesinin mobil uygulaması sayesinde doktorlar istedikleri zaman platforma bağlanarak resim, test sonuçları, EKG sonuçları gibi pek çok şeyi diğer doktorlara gösterebilmek amacıyla içerik olarak paylaşabiliyorlar.

 

Tüm üyelerin sitede geçirdikleri toplam süre ayda 40.000 saati bulmakta. Dolayısıyla uzmanlık alanı ne olursa olsun, her gün yeni içerik ve bilgi bulabilmek mümkün hale geliyor. Platform sayesinde günlük 30 farklı uzmanlıktan makale bulabilmek mümkün.  50’den fazla konferans ve 75’ten fazla günlük sağlık bilgisi yayınına ulaşabiliyorsunuz.

Sitenin dezavantajlarından biri ise, ilaç ya da uygulama hakkında gelen yanlış tek bir yorum dahi büyük bir şirketin milyon dolarlar kaybetmesine sebep  olabilir.  Sitenin yayınlanmasından kısa süre sonra bir doktor, diyabet ilacı Byetta hakkında olumsuz bir yorum yaptı. 50 diyabet hastasının ani ölüm sebebi olarak Byetta ilacını sebep gösterdi. Daha sonra ilacın üreticisi, yapılan suçlamanın yanlış olduğunu ve ölümlerin ilaçla bir ilgisi olmadığını iddia ederek suçlamada bulundu. Palestrant, bu durumda kendi sitesini savunmuştu. Çünkü suçlamayı yapan doktorun gönderisinde diğer uzmanlar tarafından hiçbir onaylama gelmemişti.

Sermo’nun tam anlamıyla yararlı olabilmesi için; doktorların yapacağı yorum ve  incelemelerin, yatırımcıların etkisinden bağımsız tutulması en önemli şey. Ülkemizde de bu gibi platformların oluşturulması sağlık hizmetlerinin daha kaliteli bir hale gelmesi açısından önemli bir adım olabilir.

İşte Sermo’nun işleyişi hakkında fikir edinebileceğiniz video

 

Comments

Submit a Comment