Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

“2040’a Kadar Beyin Çiplerini Yaygın Bir Şekilde Kullanmaya Başlayacağız”

“2040’a Kadar Beyin Çiplerini Yaygın Bir Şekilde Kullanmaya Başlayacağız”
Derya Öztürk

Kernel’in CEO’su Bryan Johnson Web Summit’te yaptığı konuşmada, beyin kapasitesini arttıracak olan çiplerin 2040 yılına kadar yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanacağını düşündüğünü belirtti.

Anında bir dil öğrenmek veya bir başkasının hayatını yaşamak genellikle bilim kurgu konusudur. Ancak nörobilim startup’ı Kernel’in CEO’su Bryan Johnson’a göre, önümüzdeki birkaç on yıl içinde gelişmiş beyin-bilgisayar ara yüzlerinin kullanılması yoluyla, bunlar bilimsel birer gerçek haline gelecekler.

Lizbon’da düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji konferansı Web Summit’te yaptığı açılış konuşmasında Johnson, şirketinin ulaşmayı umduğu çalışmaları anlattı. Johnson, üzerinde çalıştıkları çipler sayesinde; dejeneratif hastalıkları savuşturabileceğimizi, zihinsel sağlığımızı yönetebileceğimizi ve bunun yanında beceri ve bilginin sadece ayrıcalıklı olan azınlığın değil, herkes tarafından erişilebileceği bir durum haline geleceğini dile getirdi.

15-20 Yıl İçerisinde Gerçekleşecek

Açılış konuşmasında Johnson, yapay zekânın yükselişinin insanları nasıl riske attığını ve teknolojiyle değişen dünyanın yolumuza çıkartabileceği güçlükleri nasıl aşmamız gerektiğini anlattı. Çözümün beynimizi daha iyi anlamakta ve nasıl geliştireceğimizi öğrenmekte gizli olduğunu vurgulayan Johnson, “Kısacası, şimdiye kadar hiç görmediğimiz ölçekte bir devrim geliyor ve bu önümüzdeki 15-20 yıl içinde gerçekleşecek “dedi.

Beyninizde bir implant olması fikri size korkutucu gelebilir, ancak buna benzer implantlar zaten uzun yıllardır sağlık alanında kullanılıyor. Cochlear implantları, on yıllardır ciddi işitme problemleri yaşayan insanlara duyma konusunda yardımcı oluyor. Derin Beyin Uyarısı (Deep Brain Stimulation) implantları ise Parkinson gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için başarıyla kullanılıyor.

Özellikle son 10 yılda, nörobilim alanında etkileyici keşifler yapılmış olsa da hala beynin dilini anlama konusunda çok başarılı olabildiğimiz söylenemez. Yine de Johnson elde ettikleri teknolojik çalışmalar ışığında beyin çiplerinin çok yakında gerçeğe dönüşeceğine inanıyor.

Kaynak: IFLSCIENCE

Submit a Comment