Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kırık Kemik Tedavisinde Kullanılan Yeni Bir İmplant, Vücutta Gerçek Kemiğe Dönüşebiliyor

Kırık Kemik Tedavisinde Kullanılan Yeni Bir İmplant, Vücutta Gerçek Kemiğe Dönüşebiliyor
Derya Öztürk

Ağır kemik kırıkları genellikle metal plakalar veya vidalar yardımıyla düzeltilir. 3D baskı yöntemiyle geliştirilen yeni bir implant, vücuda yerleştirildikten sonra yavaş yavaş kaybolup gerçek kemik haline geliyor.

Vücutta kemik kırılması durumlarında vidalar ve pimler gibi tıbbi cihazlar, parçaları bir arada tutmak üzere kullanılır. Fakat bu süreç çoğunlukla son derece acı verici, uzun ve zorlu oluyor. Yeni bir teknoloji, bu yöntemlerin çok eskilerde kalmasına neden olabilir. 3D baskıyla üretilen yeni bir seramik implant, kırık kemikleri bir arada tutarken gerçek kemik haline dönüşebiliyor.

Avustralya’daki Sidney Üniversitesi’nden Hala Zreiqat ve meslektaşları tarafından hazırlanan bu implant, tavşanlardaki kemik kırıkları üzerinde başarıya ulaştı. Bu çalışmanın ardından, takım bu implantı koyunlardaki geniş bacak kırıkları üzerinde test etti. İmplantın, deneye dahil olan sekiz hayvanın hepsinde eşit derecede başarılı olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamalara göre koyunlar, implantın yerleştirildiği ameliyattan hemen sonra yürümeye başladılar. Bununla birlikte, ameliyattan sonraki dört hafta içerisinde, koyunlar iyileşme süreci boyunca stabiliteyi arttırmak için sıva dökümleri ile yürüdü. Operasyondan üç ay sonra, araştırmacılar kırıkların yüzde 25’inde tam iyileşme olduğunu gördüler ve bir yılın sonunda bu oran yüzde 88’e yükseldi.

Deneyler sonunda implantların, yalnızca kemiğin iyileşmesini sağlamakla kalmadığı, aynı zamanda kemik eksiği olan yerlerde de doğal kemik oluşmasını sağladığı görüldü.

Kaynak: Futurism

 

Submit a Comment