Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Beyin Çipi Alzheimer’a Çare Olabilir

Beyin Çipi Alzheimer’a Çare Olabilir
Özge Uçar

BrainQ adlı bir nöroteknoloji girişimi, beyine yerleştirilen bir çiple nörolojik hastalıkları tedavi etmeyi vadediyor.

Gelecekte beynimiz ile dış bir cihaz arasındaki doğrudan iletişim yolu meydana getirmeyi amaçlayan beyin-makine arayüzleri sayesinde daha güçlü bir zekaya, daha kuvvetli belleğe ve daha üstün iletişim yeteneklerine sahip olabiliriz. Kulağa bilim-kurgu gibi geliyor olabilir ama teknoloji dünyasındaki son gelişmeler, insan-makine arayüzlerinin beklenilenden kısa sürede günlük hayatımıza gireceğini gösteriyor.

İsrail merkezli BrainQ, beyin-makine arayüzü üzerine yaptığı çalışmalar sonucu cerrahi müdahaleye gerek kalmadan beyne yerleştirilebilen bir çip geliştirdi. Beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydeden bu teknoloji, ilk etapta omurilik yaralanması ya da inme geçirmiş hastaların tedavisinde kullanılacak.

İlerleyen zamanlarda daha geniş yelpazede hizmet sunmayı planladıklarını söyleyen BrainQ sözcüsü Assan Lifshitz, geliştirdikleri çip ile Alzheimer’a ve çocuklara özgü çeşitli hastalıklara çare olabileceklerini belirtti. Klinik araştırmaları tamamlanmasının ardından onay almak için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)’e başvuru yapacak olan BrainQ, tasarladığı teknolojiyi 2020 yılından itibaren ABD pazarında satışa sunmayı planlıyor.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment