Kanser Araştırmalarında Yeni Çağ: Biyomedikal Facebook
Bilindiği üzere kanser son yıllarda çok yaygınlaşan bir hastalık. Tehlike boyutları da oldukça yüksek. Araştırmaların hız kazanması, hızlı teşhis hastalar için çok önemli. Hal böyle olunca kanser araştırmalarının süresi de sıkça tartışma konusu oluyor. Peki araştırmalara hız kazandırmak için Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek var mı?
Hasta destek sistemleri konusunda lokal ve global pek çok uygulama, internet sitesi mevcut. Türkiye’den en güzel örnek Kanserle Dans. Kanserle dans ekibi fotoğraflarını ve hikayelerini paylaşarak birbirine destek olan hasta ve hasta yakınlarından oluşuyor. Büyük bir aile olarak birbirlerini tedavi sürecinde destekliyorlar.
Destek dışında kanser araştırmalarında yaşanan gelişmeleri takip etmek oldukça önemli. Son gelişmelerden biri Granatum’dan geldi. Yeni bir çevrimiçi platformda ilaç sektörü, üniversite ve araştırma kurumlarından biyomedikal araştırmacıları bir araya getirmeyi hedefleyen Granatum, “biyomedikal Facebook” dediği siteyi yayına açtı
İnternet sitesinin en büyük faydası, kanseri önlemede ve deneysel çalışmaları tasarlamaya yardımcı olabilecek tedavi ajanlarını belirleyen karmaşık deneylerin tasarlanmasında gerekli olan biyomedikal bilgiye ve veri kaynaklarına ulaşım sağlaması.
Araştırmacılara hipotez oluşturma ve bu hipotezleri meslektaşlarıyla paylaşmanın da yolunu açan site, kolektif fikir üretimi yoluyla kanser araştırmalarını hızlandırmaya yardımcı olmayı hedefliyor. Bu çalışmalar sayesinde onkoloji araştırmalarının hızlanması ve maliyetlerin düşmesi olası görünüyor.
Granatum, Avrupa Komisyonu ve diğer ortakları olan İrlanda Milli Üniversitesi, Cybion Srl (İtalya), Almanya Kanser Araştırmaları Merkezi ve Fraunhofer FIT tarafından hayata geçirilmiş bir proje.
İnternet sitesi coğrafi ve milli sınırları kaldırarak araştırmacılara global bir perspektifle paylaşımda bulunarak, sosyal – küresel bir araştırma ortamı sağlıyor. Bununla birlikte yeni ilaçların denenmesi ve hipotez oluşturma aşamalarında derinlik sağlıyor.
İki yıldır geliştirilen bu sosyal – medikal ağ, araştırmacıların içinde bulunduğu işbirliği boşluğunu yok etmeyi hedefliyor. İlk yayında 83 küresel veri kaynağı barındıracak olan site, Granatum Biyomedikal Anlamsal Model üzerinden çalışacak olan araştırmacılara kaynakları anlamsal olarak kaynak sıralama ve biyomedikal kaynaklara ulaşma imkanı sağlayacak. Araştırmacılar kamu veri kaynaklarına, dijital kütüphanelere ve arşivlere, çevrimiçi topluluk ve tartışmalara ulaşabilecek ve bilgi transferlerini hızlandırarak araştırmaların hızlanmasını sağlayabilecekler.
Submit a Comment