Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Alçı Tarihe mi Karışıyor?

Alçı Tarihe mi Karışıyor?
Can Aytı

Kemik kırılması ya da çatlaması gibi oluşan problemlerde uzun süredir kullanılan tedavi yöntemi kırığın ya da çatlağın bulunduğu bölgeyi alçıya almaktı. Peki size alçıya artık elveda diyebileceğimizi söylesem ne düşünürdünüz?

Endüstriyel tasarımcı Deniz Karaşahin’in tasarladığı ve 3 boyutlu printer aracılığı ile basılmış yeni nesil bir dış iskelet sayesinde alçıya veda etmemiz an meselesi. Bu tip rahatsızlıklardaki tedavi yöntemi olarak yüksek frekanslı titreşimleri kullanma fikri zaten olan bir düşünceydi. Fakat bilinen sıvadan alçı yöntemi buna çokta fazla izin vermiyordu. Yeni tasarlanan bu dış iskelet ile bu sorun ortadan kalkacak gibi gözüküyor. Üç boyutlu printerlar aracılığı ile basılan bu dış iskelet, titreşim tedavisi için gereken parçaların deriyle direkt olarak temas edebilmesini sağlıyor.

1122

İzmir’de 4 aylık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkan bu projede öncelikle bir hastanın üç boyutlu vücut taraması yapılıp buradan elde edilen veriler yazılım modellemesinde kullanılarak dış iskelet modeli 3 boyutlu olarak basıldı.

Bu dış iskelet bulundurduğu titreşim tedavisi için gereken sensörleri sayesinde yapılan 20’şer dakikalık denemelerde, problemin iyileşme oranında %80’lik bir artış ve iyileşme sürecinde de %38’lik bir azalma olduğu gözlenmekte.

1123

adesignaward-45d7dd063ab99686c8d6f62e4ac6c1efc1e8e037-5Osteid adı verilen bu dış iskelet A’ Design Award 2013’ten 3 Boyutlu Basılmış Formlar ve Ürünler Tasarımı kategorisinde Altın ödülü kazanarak adını duyurdu.

 

Submit a Comment