Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

#icebucketchallenge Bütün Dünyaya ALS’yi Öğretti (mi)?

#icebucketchallenge Bütün Dünyaya ALS’yi Öğretti (mi)?
Dr. Sertaç Doğanay

Kimileriniz caps’teki Batman gibi düşünüyor olabilir. Gelin belgelerle konuşalım.

als

Son 1 haftadır dünyanın gündemine tepeden giriş yapan ve hala gündemde olan #icebucketchallenge kampanyası, ağırlıklı olarak kasları etkileyen bir sinir hastalığı olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hakkında bilinçlendirmeye ve bağış toplamaya yönelik olarak planlanmış büyük bir global aktivite. Dünyanın en şöhretli kişilerinin kafalarından aşağı bir kova buzlu su dökerek 3 arkadaşlarına meydan okudukları bu aktivite, sosyal medya sayesinde ciddi boyutlara ulaştı. Örneğin Microsoft’un patronu Bill Gates’in bu videosu 12 milyonu aşkın kez izlendi.

Bu aktivitenin farkındalık yaratma kısmının ne derece başarılı olduğunu Google Arama Trendleri’nden destek alarak sizinle paylaşmak ve tartışmaya açmak istiyorum.

Google Arama Trendleri, 2004’ten bu yana yıllar, aylar, haftalar ve hatta günler bazında herhangi bir arama teriminin globalde veya ülkeler bazında hangi düzeyde arandığını gösteren ücretsiz bir Google aracı. Kullanması çok kolay ve aynı anda 5 terimin karşılaştırmasını yapıp pazarlama stratejisi açısından da zengin bir içgörü sahibi olmanıza fırsat sunuyor.

Aşağıda sıraladığım 4 görselde; hem dünya çapında hem de Türkiye’de bu hastalığın isminin ve kısaltmasının son 1,5 senelik zaman diliminde Google’daki aranma trendini göreceksiniz.

***Dünyada “Amyotrophic Lateral Sclerosis” teriminin Google’da aranma trendi***

 

alslongglobal

 

***Dünyada “ALS” teriminin Google’da aranma trendi***

alsglobal

***Türkiye’de “Amyotrofik Lateral Skleroz” teriminin Google’da aranma trendi***

 

alslongturkey

***Türkiye’de “ALS” teriminin Google’da aranma trendi***

 

alsturkey

Sonuç olarak şu kısa yorumu yapmakta hiç sakınca görmüyorum:

Şimdiye kadar bir hastalık hakkında farkındalık yaratma ve bilinçlendirme konusunda yapılmış en etkili sosyal medya destekli kampanya bu oldu. Diğer önemli ayağı ise maddi bağış toplamaktı ve bunun da miktarı önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Bugün itibariyle dünya çapında 24 milyon dolar, Türkiye’de ise 10.000 TL dolayında bir bağış toplandığı farklı kaynaklar tarafından bildirildi.

Submit a Comment