Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Grip Virüslerine Kabus Olacak Biyosensör Yolda

Grip Virüslerine Kabus Olacak Biyosensör Yolda
Hazal Tüfekçi

Newcastle’da, İngiltere merkezli OJ-Bio tarafından grip tanısı için yeni bir biyosensör geliştirilmekte. Proje, İngiltere’de yaşam bilimleri sektörünün gelişmesi için kurulmuş bir finansman programı olan Biomedical Catalyst’ten aldığı destekle bir sonraki aşamaya geçecek.

OJ-Bio, 18 Aralık tarihinde bu yeni cihazın amacının grip ve solunum rahatsızlıkları hastalıklarının tanısını daha hızlı, kolay ve düşük maliyetle yapılmasını sağlamak olduğunu açıkladı.

OJ-Bio’ya göre bu cihaz, hastalardan alınan bilgiler sayesinde grip ve solunum hastalıklarının teşhisini hızlandırmasının yanı sıra biyosensör malzemeleriyle ileri teknolojinin eseri olan elektronik aletleri birleştiren, elde taşınabilir pratik bir cihaz olacak.

Cihaz sayesinde tahlil sonuçlarını almak için bir laboratuvara ihtiyaç olmayacak ve bir dakikadan kısa bir sürede tahlil sonuçlarını görebileceğiz. Ayrıca hasta, bu cihazı yatakta veya tedavinin herhangi bir başka anında kullanabilecek.

Şirketin açıklamasına göre 3 yıldan daha uzun bir sürede İngiltere’nin Sağlık Koruma Ajansı’yla birlikte üç adet güçlü solunum virüsünü için, kullanılan tanı yöntemlerinden çok daha hızlısını gerçekleştiren yeni bir biyosensör üzerine çalışmış ve başarılı olmuşlardır.

Araştırmada incelenen İnfluenza A ve B virüsleri, büyük salgınlara neden olan grip hastalıklarıyla direk olarak alakalıdır. Ayrıca öksürük ve göğüs enfeksiyonlarının en büyük sebeplerinden biri yine bu virüslerdir.

OJ-Bio’nun açıklamasına göre aldıkları son finansman onay sayesinde şirket çalışmalarını tamamen işlevsel ve laboratuvar tabanlı prototiplerin üzerine kurabilecekler.

OJ-Bio’nun CEO’su Dale Athey basın açıklamasında “Grip virüsü her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden oluyor ve erken teşhis hayat kurtarıyor. İlaçlar ancak semptomlar görüldükten birkaç gün sonra etkili olabiliyor ve şu anda teşhis için kullanılan testler de ne yazık ki yeterince hızlı değil.” dedi. Dale Athey’in söylediğine göre geliştirdikleri cihaz düşük maliyetlerle tedavinin hızını inanılmaz derecede arttıracak ve cihaz sayesinde hastalığın kökenine inilip yayılma hızı azaltılacak.

OJ-Bio, Newcastle tabanlı biyoteknoloji şirketi olan Orla Protein  Techologies ve Japan Radio Company (JRC) arasındaki ortak bir girişim sonucu oluşmuştur. Orla, yeni bir biyoçip teknoloji platformu oluşturmak için kendi uzman biyosensör malzemelerini JRC’nin sahip olduğu elektronik güç ile birleştirmektedir.

Biyoçip, hastadan alınan numunelerin ve sonuçların cep telefonu gibi elde taşınabilir bir cihazın ekranından görüntülenmesini sağlıyor. JRC’nin teknolojisi sayesinde de cihaz, kablosuz olarak da sağlık ağlarına bağlanabilmektedir. OJ-Bio, sonuçların okunmasını sağlayan yazılımlarla birlikte ilgili diğer yazılımları geliştirmeye çalışırken bir yandan da yeni ürünün dizaynı ve çoklu kanallar aracılığıyla biyoçipin gelişimi için çalışmalarda bulunuyor. Şirkete göre bu çalışmaların dayanağı doktorlardan, hemşirelerden ve diğer sağlık çalışanlarından gelen büyük bir bilgi ağı olacak. Çalışmalar önemli klinik deneylerde de kullanılan tam kapsamlı bir cihazın geliştirilmesiyle sonuçlanacak.

Son olarak OJ-Bio şu önemli bilgiyi de ekliyor;  gribin erken teşhisi için geliştirilmeye çalışılan bu cihazın diğer salgın hastalıklara adapte edilmesi de mümkün. Yani salgın hastalıkların azaltılıp belki de durdurulması son derece yakın görünüyor.

Comments

Submit a Comment