Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brexit Sonrası BirleÅŸik Krallık’ta Dijital SaÄŸlığın Durumu Ne Olacak?

Brexit Sonrası BirleÅŸik Krallık’ta Dijital SaÄŸlığın Durumu Ne Olacak?
Kubilay Han Uluerim

BirleÅŸik Krallık’ın Avrupa BirliÄŸi üyeliÄŸi konsunda yaptığı oylamada beklenmedik bir ÅŸekilde ayrılma kararı alması, yapılan tahminlere göre en az 2 yıl daha çok büyük bir etki yaratmayacak. Lakin, bu kararın yaratacağı olası deÄŸiÅŸiklikler ÅŸimdiden her endüstride tartışılmaya baÅŸlandı. Tabii ki dijital saÄŸlık sektörü de bunların arasında.

Belfast, Kuzey Ä°rlanda’da faaliyet gösteren ve kâr amacı gütmeyen kuruluş European Connected Health Alliance (ECHAlliance), Brexit sonrası yapacaklarıyla ilgili geçtiÄŸimiz gün bir duyuruda bulundu.

“ECHAlliance, her AB ülkesinden üyelere sahip güçlü bir AB organizasyonudur. Avrupalı düşünce sistemimizi BirleÅŸik Krallık, Ä°spanya ve Almanya’daki uluslararası ekiplerimize ve yaptığımız operasyonlara yansıtıyoruz.” diyor Brian O’Connor.

Yapılan bu duyuruda Brexit sonrası yaÅŸanabilecek olası vakalardan bahseden O’Connor’ın söylediÄŸine göre, ÅŸimdilik karşılaşılan en büyük sorun: kurumun BirleÅŸik Krallık merkezli çalışması nedeniyle AB’den gelen bütün destek fonlarının kesilmesi.

Uzmanların yaptığı bir diÄŸer tahmine göre ise, krallığın tamamındaki dijital saÄŸlık firmalarının AB’den yardım alması ve birçoÄŸunun EU Horizon 2020 gibi faaliyetlere katılması nedeniyle, sektörün ekonomisi oldukça hızlı deÄŸiÅŸebilir. Wall Street Journal‘dan gelen raporda, ekonomide yaÅŸanan deÄŸiÅŸikliklerden dolayı sektöre yapılacak yatırımların azalması ve çeÅŸitli firmaların beyin göçü olarak baÅŸka ülkelere taşınması söz konusuna deÄŸiniliyor.

Akıllardaki diÄŸer bir endiÅŸe de standartlar ve uyulması gereken mevzuatların deÄŸiÅŸmesi. Bu konuda yapılan açıklamalara göre, Brexit, BirleÅŸik Krallık’ın ilaç mevzuatında deÄŸiÅŸikliklere neden olabilse de tıbbi cihazlar bundan pek etkilenmeyecek. Zira, BirleÅŸik Krallık’ın Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ile münasebeti AB üyeliÄŸinden öncelere dayanıyor.

Submit a Comment